Όταν η γιορτή έγινε πεδίο μάχης(video+photos)

Όταν η γιορτή έγινε πεδίο μάχης(video+photos)

Τόσο όμως ο πολυνίκης πρώην τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όσο ο σπουδαίος Ιρλανδός κεντρικός αμυντικός της αξεπέραστης Λίβερπουλ στη δεκαετία του 80 αλλά και όσοι παίρνουν μέρος σ’ αυτό δεν αντιμετώπισαν μ’ αδιαφορία το εν λόγω παιχνίδι στο οποίο αμφότεροι είχαν ουκ ολίγες …παραστάσεις.
Συχνά τα ματς του Τσάριτι (Κομιούνιτι) Σιλντ περνούν στην Ιστορία και σπάνια ανακαλούνται όμως εκείνο που έλαβε χώρα στις 10 Αυγούστου του 1974 στο «Γουέμπλεϊ» ήταν πολλαπλά σημαντικό και αλησμόνητο.

10081974-charity-shield-lfc-v-leeds-united-1-1 4284687


Αφενός γιατί υπήρξε μετά  από απόφαση της Ομοσπονδίας  το πρώτο  που φιλοξενήθηκε (όπως και ο τελικός του Κυπέλλου της χώρας, του σημαντικότερου μέχρι το φινάλε της προηγούμενης χιλιετίας ποδοσφαιρικού θεσμού στην Αγγλία και αρχαιότερου της μπάλας παγκόσμιας) στο «Γουέμπλεϊ», μόνιμα πλέον τόπο διεξαγωγής του.


Ακόμα ήταν όχι μόνον το πρώτο που μεταδόθηκε ολόκληρο ζωντανά από την τηλεόραση, που κρίθηκε στα πέναλτι αλλά και  για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια έφερε αντιμέτωπες την πρωταθλήτρια με την κυπελλούχο της πατρίδας του ποδοσφαίρου.


Παράλληλα αντιμέτωπες στο παιχνίδι ήταν η μεγάλη δύναμη του αγγλικού και όχι μόνον τότε ποδοσφαίρου Λιντς και η σύντομα Αυτοκράτειρα εντός και εκτός Νησιού Λίβερπουλ.
Και όχι μόνον αυτό αλλά και ήταν το τελευταίο του μυθικού Μπιλ Σάνκλι στον πάγκο της τότε κυπελλούχου και το πρώτο επίσημο του επίσης αείμνηστου και πολυνίκη Μπράιαν Κλαφ σ’ εκείνο των πρωταθλητών «παγωνιών» όπου έμελλε να καθίσει μόλις 44 ημέρες.

Brian-Clough-and-Bill-Shankly-497082

Μάλιστα η εικόνα του πρώην τεχνικού της Ντέρμπι Κάουντι και μετέπειτα της Νότιγχαμ Άγγλου προπονητή να οδηγεί τη Λιντς στον αγωνιστικό χώρο του «ναού» τοποθετήθηκε λίγο καιρό αργότερα στο λίαν δημοφιλές βιβλίο του Ντέιβιντ Πικ The Damned United που αποτέλεσε το «σενάριο» της μετά από χρόνια κινηματογραφικής ταινίας με τον ίδιο τίτλο.

1407534839475 wps 7 Liverpool v Leeds United


Το ματς έμεινε όμως στην Ιστορία και για έναν άλλο διόλου θετικό λόγο. Οι μεγάλες μορφές των δύο αντιπάλων Κέβιν Κίγκαν και Μπίλι Μπρέμνερ έγιναν οι πρώτοι Βρετανοί που αποβλήθηκαν στο «Γουέμπλεϊ» και αμφότεροι έβγαλαν με οργή τις φανέλες τους τη στιγμή που έβγαιναν από τον αγωνιστικό χώρο.
Οι «κόκκινοι» προηγήθηκαν με τον Φιλ Μπέρσμα αλλά ο Τρέβορ Τσέρι έφερε το ματς στα ίσια πριν η Λίβερπουλ επικρατήσει στη ρουλέτα από τα 11 μέτρα με τον γκολκίπερ της πρωταθλήτριας Άλεξ Χάρβεϊ αστοχήσει στο 6ο για τη Λιντς.


«Ήταν έκπληξη να βλέπεις ένα τόσο ανταγωνιστικό πνεύμα αλλά οι παίκτες προτίμησαν αυτό από το να είναι κάτι σαν αγώνας προς τιμήν κάποιου» δήλωσε ο Χάρβεϊ.

1407534756834 wps 6 Football 1974 75 Charity


Όλα  τα …στραβά ξεκίνησαν όταν ο διεθνής Άγγλος επιθετικός της ομάδας του μεγάλου λιμανιού προκλήθηκε από την γροθιά που δέχθηκε  τον  Ιρλανδό μέσο της Λιντς Τζόνι Τζάιλς. Και στη συνέχεια ήρθε αντιμέτωπος με τον Σκωτσέζο κάπτεν της Γιουνάιτεντ Μπρέμνερ νωρίς στο β’ μέρος. Αμφότεροι οι σταρ του Βρετανικού ποδοσφαίρου τιμωρήθηκαν για δυσφήμηση του αθλήματος με 11 αγωνιστικές αποκλεισμό και πρόστιμο 500 στερλινών.

1407534685036 wps 4 Liverpool manager Bill Sh

«Αγαπούσα αυτά τα ματς κόντρα στη Λιντς αλλά ήταν η αρχή του τέλους για εκείνη την ομάδα» είπε ο τότε αμυντικός της Λίβερπουλ Φιλ Τόμπσον.
Η Λίβερπουλ κατέκτησε στη συνέχεια 10 πρωταθλήματα Αγγλίας πριν πάρει ένα η αντίπαλος της το 1992, το τελευταίο της μέχρι σήμερα. Την χρονιά εκείνη οι δύο ομάδες βρέθηκαν ξανά αντίπαλες στο ματς του Τσάριτι Σιλντ με τα «παγώνια» στα οποία αγωνιζόταν και πρωταγωνιστούσε ο Ερίκ Καντονά να επικρατούν 4-3. Η δε αντίπαλος τους μπορεί να έχει κατακτήσει αρκετά τρόπαια (και το Κομιούνιτι Σιλντ μεταξύ αυτών) όχι όμως και το πρωτάθλημα (πιο πρόσφατο το 1990).

Όταν η γιορτή έγινε πεδίο μάχης(video+photos)



Ολυμπιακός: Εκτός τελικού ο ΜακΚίσικ
Ολυμπιακός: Εκτός τελικού ο ΜακΚίσικ
Stoximan Super Cup: Sold out μικρός και μεγάλος τελικός
Stoximan Super Cup: Sold out μικρός και μεγάλος τελικός
Λεσόρ: “Παναθηναϊκός και Παρτιζάν είναι σαν τη μάνα και τη σύζυγό μου”
Λεσόρ: “Παναθηναϊκός και Παρτιζάν είναι σαν τη μάνα και τη σύζυγό μου”
Super League 2: Ο Πανιώνιος πήρε την πρώτη νίκη του, υπό το βλέμμα του Τσερίσεφ
Super League 2: Ο Πανιώνιος πήρε την πρώτη νίκη του, υπό το βλέμμα του Τσερίσεφ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved