Super League: Μια... όαση εν μέσω κρίσης (photos)
Το Onsports διαβάζει... μέσα από τις γραμμές την ανάλυση των ΙΟΒΕ και Stochasis και εξηγεί για ποιο λόγο το ελληνικό ποδόσφαιρο παραμένει μια από τις ελπίδες της ελληνικής οικονομίας
Από... καταβολής του ανθρώπινου πολιτισμού, ο κόσμος του θεάματος αποτέλεσε τον πόλο έλξης της πλειοψηφίας των ανθρώπων μιας χώρας. Άνθρωποι από όλη την Ευρώπη ταξίδευαν κάποτε μήνες για να βρεθούν στο Κολοσσαίο, πολλοί έκαναν ταξίδια κατά την αρχαιότητα για μια παράσταση στα θέατρα της Αρχαίας Ελλάδας.
Ο αθλητισμός αποτέλεσε την κορύφωση του θεάματος και χωρίς δεύτερη σκέψη, το ποδόσφαιρο ανακηρύχθηκε βασιλιάς της διασκέδασης, συγκεντρώνοντας πάνω του τα βλέμματα των περισσότερων ανθρώπων στον πλανήτη. Μοιραία, οι θέσεις εργασίας που «άνοιξαν» στον χώρο του δημοφιλέστερου αθλήματος, έδωσαν ανάσα σε εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ όσο τα χρόνια περνούσαν η έννοια «ποδοσφαιρικό φυτώριο» αναδύθηκε στην... ελίτ του ποδοσφαιρικού χάρτη, παράγωντας ταλέντα που άφησαν ιστορία, με... ζενίθ –έως σήμερα- τη «Μασία» της Μπαρτσελόνα.
Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που απέκτησε τους περισσότερους διαφορετικούς ρόλους από κάθε άλλη ενασχόληση. Από δεκανίκι ενός ολόκληρου πολιτισμού (Βραζιλία, Αργεντινή κλπ.) μέχρι «βάθρο» ανάδειξης πολιτιστικής κουλτούρας μιας χώρας (Αγγλία), καθώς και επίδειξη πρωτοποριακών ιδεών με βάση τους φιλάθλους (Γερμανία).
Η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Μια χώρα ταλανισμένη από αμέτρητες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές τον τελευταίο αιώνα, η οποία στη συντριπτική πλειοψηφία της... ζει και αναπνέει για μια Κυριακή την εβδομάδα! Για μερικά ποδοσφαιρικά παιχνίδια, την ένταση 1,5 ώρας στο γήπεδο, μπροστά στην τηλεόραση, για τις στιγμές που ο καθένας μας επιλέγει να ξεχάσει την οικονομική κρίση και να διασκεδάσει παρακολουθώντας το διασημότερο άθλημα στον κόσμο.
Όπως αποδείχθηκε όμως στην πρόσφατη έρευνα-ανάλυση των ΙΟΒΕ και Stochasis με τίτλο «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (SUPER LEAGUE) & Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ», το ελληνικό ποδόσφαιρο –περιέργως θα πει κανείς- παραμένει μια από τις ελπίδες της ελληνικής οικονομίας!
Το Onsports διαβάζει... μέσα από τις γραμμές και εξηγεί!
«Γηγενές» Πρωτάθλημα γεμάτο... μέλλον!
Μια από τις ενδείξεις της προόδου του ελληνικού ποδοσφαίρου και της σημασίας που έχει η έννοια «φυτώριο» και οι ακαδημίες, είναι η καρτέλα της έρευνας που αφορά τον αριθμό Ελλήνων ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στη Super League αλλά και ο μέσος όρος ηλικίας του ρόστερ των ελληνικών ομάδων!
Τη σεζόν 2010/11 αγωνίζονταν 193 Έλληνες παίκτες στη Super League, αριθμός που τη σεζόν 2011/12 έγινε 226 και την περσινή χρονιά έφτασε τους 346! Παράλληλα, ο αριθμός των ξένων παικτών ήταν 263, 194 και 142 αντίστοιχα!
Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας ανάμεσα στα Πρωταθλήματα που αναλύονται στην έρευνα (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ελλάδα), με 24,8 έτη, αποδεικνύει τη «στροφή» των ελληνικών ΠΑΕ σε νεαρούς Έλληνες ποδοσφαιριστές!
Φθηνότερα εισιτήρια, ενίσχυση τρίτων
Από τις πρώτες ενδιαφέρουσες καρτέλες της ανάλυσης των ΙΟΒΕ και Stochasis, είναι η καρτέλα που αφορά τη μέση μικτή τιμή του εισιτηρίου στη Super League. Από τα 12,8 ευρώ κατά μέσο όρο το 2008, οι ελληνικές ΠΑΕ «έριξαν» το μέσο όρο στα 10,1 ευρώ σε διάστημα έξι σεζόν, ανταποκρινόμενες πλήρως στις νέες οικονομικές συνθήκες της χώρας.
Στη συγκεκριμένη καρτέλα παρουσιάζεται και η κατανομή των εσόδων που γίνεται από τις εισπράξεις των εισιτηρίων, με καλύτερο παράδειγμα τη σεζόν 2011/12. Συγκεκριμένα, παραπάνω από το 50% των εσόδων αποδόθηκαν σε τρίτους, όπως για παράδειγμα στο Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, στον Ερασιτέχνη κάθε ομάδας, στην ΕΛ.ΑΣ., στη χρήση γηπέδου και άλλα.
Προσφέρουν 2,3 δις ευρώ ΑΕΠ!
Από τα πλέον εντυπωσιακά στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση, είναι το γεγονός ότι ένα τεράστιο ποσοστό του ΑΕΠ της Ελλάδας, προκύπτει ως αποτέλεσμα τελικής ζήτησης υπηρεσιών που προσφέρονται από τις ΠΑΕ και από το οικοσύστημα αυτών.
Με... απλά λόγια, τα εισιτήρια, η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, το στοίχημα, η τηλεοπτική δαπάνη, η αυξημένη τελική κατανάλωση λόγω διαφημίσεων, η αθλητική ενημέρωση, η ένδυση και η εστίαση των ελληνικών ΠΑΕ, φέρνουν στην Ελλάδα 2,3 δις ευρώ του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της!
Πολλές θέσεις εργασίας
Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση «χτυπάει» βάναυσα την Ελλάδα, οι εργαζόμενοι στις ΠΑΕ της Super League αποτελούν την... αφρόκρεμα των εργαζομένων ανά την Ευρώπη σε ότι αφορά το ποσοστό αμοιβών τους στα συνολικά έσοδα των ΠΑΕ! Συγκεκριμένα, το 93% των εσόδων των Ποδοσφαιρικών Αθλητικών Ενώσεων, πάει σε αμοιβές προσωπικού, ξεπερνώντας κατά 28% τον μέσο όρο της Ευρώπης!
Σε όρους απασχόλησης, εκτιμάται ότι απασχολούνται περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι, με 12.400 εξ αυτών να εργάζονται για την κάλυψη της τελικής ζήτησης που προσφέρουν οι ΠΑΕ και το οικοσύστημά τους.