Ο εφιάλτης που έγινε όνειρο! (photos+videos)
Ο ήχος της μπουλντόζας ήχησε ξανά έπειτα από 11 χρόνια στη Νέα Φιλαδέλφεια, αυτή τη φορά για καλό σκοπό – «Ξορκίστηκε» το κακό της κατεδάφισης του «Νίκος Γκούμας» το πρωί της 21ης Γενάρη
Μέχρι πρότινος, ο ανατριχιαστικός ήχος της μπουλντόζας στο χώρο γύρω από τα συντρίμμια του «Νίκος Γκούμας» ξυπνούσε μνήμες εποχής Γρανίτσα. Όποιος φίλος της ΑΕΚ περνούσε από τον χώρο ένιωθε το βάρος του γηπέδου-θρύλου να σκεπάζει τη Νέα Φιλαδέλφεια, σαν στοιχειό που έμεινε εκεί για να θυμίζει στους απανταχού ΑΕΚτζήδες πως λάθη όπως αυτό του Μαΐου του 2003, δεν πρέπει να επαναληφθούν.
Η μπουλντόζα που μπήκε το πρωί στον χώρο που κάποτε δέσποζε το «Νίκος Γκούμας», το γήπεδο στο οποίο η ΑΕΚ έχει πανηγυρίσει τη συντριπτική πλειοψηφία των τίτλων της, ήταν ο τρόπος για να γίνει ο εφιάλτης, όνειρο. Οι εργασίες για την ανέγερση της «Αγιάς Σοφιάς» ξεκίνησαν επίσημα και το Onsports ταξιδεύει στον χρόνο για να θυμηθεί την ιστορία ενός ιστορικού γηπέδου.
Η... Μέκκα της Σμύρνης
Οκτώ χρόνια μετά την καταστροφή της Σμύρνης το στάδιο «Νίκος Γκούμας» υψώνεται στην «καρδιά» της Νέας Φιλαδέλφειας. Η... Μέκκα των Σμυρνιών στην Αθήνα παίρνει «σάρκα και οστά», η ΑΕΚ αποκτά σπίτι και ετοιμάζεται να καθιερωθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο ως μια από τις τρεις μεγαλύτερες ομάδες στην ιστορία του.
Μνήμες από την παρατημένη πατρίδα ξυπνούν στους κατατρεγμένους Σμυρνιούς που βρίσκουν... δεκανίκι στην Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης και 6 χρόνια μετά την ίδρυσή της, βλέπουν το γήπεδό της να ανοίγει την... αγκαλιά του για να υποδεχθεί μια ομάδα που μοιραία έγινε σύμβολο της προσφυγιάς.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το σημείο που σήμερα βρίσκονται τα συντρίμμια του «Νίκος Γκούμας», είχε δοθεί αρχικά στους πρόσφυγες της Σμύρνης για πρόχειρα καταλύμματα, όμως αυτοί επέλεξαν να το παραχωρήσουν στην ΑΕΚ για να έχει μέρος να προπονείται!
«Βαφτισμένο» στη μνήμη του «Πατριάρχη» της ΑΕΚ, Νίκου Γκούμα, το γήπεδο ζει μεγάλες στιγμές με το... καλημέρα, αφού το 1939 η ΑΕΚ κατακτά το πρώτο Πρωτάθλημα στην ιστορία της. Ακολουθούν δεκαετίες ολόκληρες γεμάτες ένδοξες στιγμές, τίτλους, ομάδες-θρύλους όπως η Ρεάλ Μαδρίτης να επισκέπτονται το «Νίκος Γκούμας», καθώς η ΑΕΚ προελαύνει στην Ελλάδα και «χτίζει» το όνομά της στην Ευρώπη.
«Σκεπαστή»: Μια... ξεχωριστή ιστορία
Περνά σχεδόν μισός αιώνας και ο Λουκάς Μπάρλος βρίσκεται πλέον στον προεδρικό θώκο της Ένωσης. Αποφασισμένος να αλλάξει το «Νίκος Γκούμας», προχωράει σε μια ιστορική κίνηση. Προσθέτει στο γήπεδο τη νότια διπλή εξέδρα του χάρη στην οποία το 1979 το «Νίκος Γκούμας» γίνεται το μεγαλύτερο γήπεδο στην Αθήνα, έχοντας χωρητικότητα 35.000 θέσεων.
Η ιστορική κίνηση δεν είναι η απλή προσθήκη εξέδρας στο νότιο κομμάτι του γηπέδου, αλλά αφορά στο κάτω μέρος της. Η «Σκεπαστή» γεννιέται και οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ αποκτούν το δικό τους, ξεχωριστό «σπίτι» μέσα στο σπίτι τους. Όντας μέχρι τότε «κάτοικοι» της Θύρας 21 που βρισκόταν ακριβώς απέναντι από τη «Σκεπαστή», οι φανατικοί οπαδοί της Ένωσης μετακομίζουν απέναντι και η ιστορία μιας από τις πιο περίφημες εξέδρες στην Ευρώπη ξεκινά.
Όσο τα χρόνια περνούν, το φαινόμενο «Σκεπαστή» γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο, με αρκετούς ποδοσφαιρόφιλους να επισκέπτονται την εξέδρα παρά το γεγονός πως δεν ήταν οπαδοί της ΑΕΚ, για να ζήσουν από κοντά την ατμόσφαιρά της.
Ένα ρολόι σταματημένο...
Το ημερολόγιο γράφει 3 Μαΐου 2003 και η ΑΕΚ φιλοξενεί τον Άρη στο «Νίκος Γκούμας». Στο 13’ ο Κώστας Κατσουράνης κάνει το 1-0 με κεφαλιά. Στο διάστημα 30’-45’ ο Βασίλης Λάκης με δυο γκολ εκτοξεύει το δείκτη του σκορ στο 3-0 και στο 77’ ο Ίλια Ίβιτς διαμορφώνει το τελικό 4-0. Το ρολόι σταματάει. Ένα γκολ, μια ιστορία, μια... αιωνιότητα.
Ένα μήνα αργότερα ο Γιάννης Γρανίτσας ανακοινώνει την κατεδάφιση του «Νίκος Γκούμας», προκαλώντας την οργή των φίλων της ΑΕΚ. Επικαλούμενος την ηλικία του γηπέδου και τις ζημιές που υπέστη από τον σεισμό της Πάρνηθας το 1999, ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ γκρεμίζει το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της ομάδας, την... Μέκκα του πολιτισμού του συλλόγου, την ελπίδα να ορθοποδήσει η Ένωση από τη δύσκολα πρώτα χρόνια της δεύτερης χιλιετίας.
Ο ρόλος του «Τίγρη»
Περνούν 10 χρόνια κατά τα οποία η ΑΕΚ παραμένει στον... αφρό του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά πλήττεται κάθε χρόνο από κάποιο διοικητικό ευτράπελο που την σπρώχνει όλο και πιο χαμηλά. Το καλοκαίρι του 2013 ο κόμπος φτάνει στο χτένι και η ομάδα υποβιβάζεται στη Football League για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης «βγαίνει» στο προσκήνιο και αναλαμβάνει την ομάδα, παίρνοντας πάνω του την ευθύνη του υποβιβασμού στη Γ’ Εθνική λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Στις 10 Ιουλίου 2013 ο Μελισσανίδης ανακοινώνει την ανέγερση γηπέδου στο χώρο που βρισκόταν το «Νίκος Γκούμας» με το όνομα «Αγιά Σοφιά»! Τρεις μήνες αργότερα, στις 2 Οκτωβρίου 2013 γίνεται η πρώτη παρουσίαση του γηπέδου, ενός σύγχρονου γηπέδου χωρητικότητας 32.000-34.000 θέσεων που θα πληρεί τις προϋποθέσεις για να λάβει αμέσως 4 αστέρια από την UEFA.
Ένα μήνα αργότερα, στις 6/11/2013, παρουσιάζεται επίσημα το πλάνο της «Αγιάς Σοφιάς» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. «Θρύλοι» της ΑΕΚ όπως ο Κώστας Νεστορίδης, ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο Θωμάς Μαύρος και ο Ντέμης Νικολαΐδης δίνουν το «παρών», καθώς ο υπεύθυνος του έργου Δημήτρης Ανδριανόπουλος παρουσιάζει το πλάνο κατασκευής.
Το πρώτο... σκάψιμο!
Το πρωί της 21ης Ιανουαρίου 2014 αποκτά ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της ΑΕΚ. Λίγους μήνες μετά την επίσημη παρουσίαση του γηπέδου, η πρώτη μπουλντόζα μπαίνει στα συντρίμμια του «Νίκος Γκούμας» και δίνει το έναυσμα για την έναρξη ανέγερσης του νέου γηπέδου της Ένωσης.
Το συνολικό του κόστος φτάνει τα 65.000.000 ευρώ, με τα 20 εκ. εξ αυτών να δίνονται από την Περιφέρεια Αττικής. Τα υπόλοιπα χρήματα θα καλυφθούν μέσω της Δικέφαλος Α.Ε., εταιρίας που συστάθηκε ειδικά για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ.
Ένα μακρύ ταξίδι έχει πλέον ξεκινήσει... Άμεσος στόχος να αποκτήσει ο «Δικέφαλος» και πάλι το δικό του «σπίτι»...