Λεφτά με τη... σέσουλα! (photos+videos)
Το Onsports παρουσιάζει τις δέκα πιο πλούσιες ομάδες της Ευρώπης...
Ας... θέσουμε ορισμένα δεδομένα: α) ο κόσμος του θεάματος επιβιώνει χάρη στον αριθμό των ανθρώπων που προσελκύει, β) το ποδόσφαιρο είναι το δημοφιλέστερο άθλημα στον πλανήτη και γ) μια «στιγνή» οικονομική κρίση... μαστιγώνει την Ευρώπη. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό, θα ωθούσαν κάποιον στο συμπέρασμα ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ζει τη δική του οικονομική κρίση.
Όπως θα καταλάβετε διαβάζοντας τα οικονομικά στοιχεία των ομάδων που ακολουθούν, των 10 πλουσιότερων κλαμπ στην Ευρώπη, το ποδόσφαιρο αποτελεί το μοναδικό... δεκανίκι των κοινωνιών που πλήττονται από την οικονομική κρίση, με τους φίλους του αθλήματος να παραμένουν πιστοί στις ομάδες τους και τα ποδοσφαιρικά κλαμπ συνεχίζουν να επενδύουν αμύθητα ποσά σε ποδοσφαιριστές. Χωρίς πολλές... συστάσεις, το Onsports παρουσιάζει τις δέκα πιο πλούσιες ομάδες της Ευρώπης.
1. Μπαρτσελόνα– 600,1εκ. ευρώ
Διαθέτοντας τον μοναδικό ποδοσφαιριστή στον κόσμο που η ρήτρα του είναι –εκτός από μη διαθέσιμη- ανυπολόγιστη, η Μπαρτσελόνα παραμένει ο πλουσιότερος σύλλογος στον κόσμο βάσει ρόστερ. Χωρίς να υπολογίζεται η αξία του Λιονέλ Μέσι, οι «μπλαουγκράνα» έχουν ένα ρόστερ αξίας 600,1 εκατομμυρίων ευρώ. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έχει παίξει το γεγονός ότι η ομάδα διαθέτει πολλούς παίκτες από την ακαδημία της, την περίφημη «Μασία», ωστόσο μεταγραφές όπως αυτή του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στο παρελθόν και του Νεϊμάρ το περασμένο καλοκαίρι, αποδεικνύουν ότι η Μπάρτσα ξέρει και να ξοδεύει. Ωστόσο, η αξία του ρόστερ φέρεται να έχει υποστεί μείωση 10,6%, με τους Νταβίδ Βίγια, Τιάγκο Αλκάνταρα και Ερίκ Αμπιντάλ να έχουν αποχωρήσει από το σύλλογο.
2. ΡεάλΜαδρίτης– 575,3 εκ. ευρώ
Έχοντας τη φήμη της ομάδας που επενδύει «ιλιγγιώδη» ποσά και αποκτά μερικούς από τους πιο ποιοτικούς παίκτες στον κόσμο, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει να περηφανεύεται για τις δυο ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία. Είναι η δεύτερη πιο πλούσια ομάδα στον κόσμο με την αξία του ρόστερ της να φτάνει τα 575,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι μεταγραφές του Γκάρεθ Μπέιλ και του Ίσκο εκτόξευσαν την αξία της στα ύψη (σ.σ. συγκεκριμένα ο Μπέιλ μόνος του αξίζει 100 εκ. ευρώ), ενώ οι αποχωρήσεις του Γκονσάλο Ιγκουαΐν και Μεσούτ Οζίλ έριξαν την αξία του ρόστερ της κατά 3% από το 2012 στο 2013.
3. Μπάγερν Μονάχου – 483,34 εκ. ευρώ
Οι Βαυαροί είναι Πρωταθλητές Ευρώπης και αυτό αντικατοπτρίζεται πλήρως στο ρόστερ τους, ίσως το πιο «βαθύ» και πλήρες ρόστερ της Ευρώπης. Η Μπάγερν είναι η τρίτη πλουσιότερη ομάδα στην Ευρώπη παρά το γεγονός ότι η μέση αξία κάθε ποδοσφαιριστή της είναι μικρότερη από αυτή της -5ης στη λίστα- Τσέλσι.Η απόκτηση των Μάριο Γκέτσε και Τιάγκο Αλκάνταρα «πρόσφερε» αύξηση 15% στην αξία του ρόστερ από το 2012 στο 2013.
4. Μάντσεστερ Σίτι – 479,2 εκ. ευρώ
Λαμβάνοντας υπόψιν τον κανονισμό του οικονομικού fair play, η Μάντσεστερ Σίτι κατέληξε να έχει... υπερπλήρες ρόστερ τον τελευταίο χρόνο! Συγκεκριμένα, οι «πολίτες» χρειάστηκε να αφήσουν ελεύθερους ή να πουλήσουν τους διπλάσιους σε αριθμό παίκτες από όσους απέκτησαν. Αυτό είχε ως συνέπεια τη μείωση της αξίας του ρόστερ κατά 2,1% από το 2012 στο 2013, απόδειξη της ομολογουμένως υπερβολικής –κάποιες φορές- συχνότητας αγοράς παικτών. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει τη Σίτι από το να βρίσκεται στην 4η θέση της λίστας με το ρόστερ της να αξίζει 479,2 εκατομμύρια ευρώ.
5. Τσέλσι – 451,2 εκ. ευρώ
Από το 2004 όταν ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αγόρασε την Τσέλσι και την «πέρασε» σε άλλο επίπεδο, η αξία του ρόστερ των Λονδρέζων αυξάνεται σταδιακά κάθε χρόνο. Όπως είναι λογικό το ρόστερ των «μπλε» είναι από τα ακριβότερα στον κόσμο, ενώ η Τσέλσι έχει δώσει δανεικούς αρκετούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές της που σύντομα θα αξίζουν αρκετά χρήματα παραπάνω από ότι άξιζαν όταν έγιναν κάτοικοι «Στάμφορντ Μπριτζ». Μεταξύ αυτών, οι Τιμπό Κουρτουά, Λούκας Πιασόν και Ρομέλου Λουκάκου. Έχοντας σημειώσει άνοδο 18,8% συγκριτικά με πέρσι, η αξία του ρόστερ της ομάδας του Ζοζέ Μουρίνιο υπολογίζεται στα 451,2 εκατομμύρια ευρώ.
6. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – 394,1 εκ. ευρώ
Παρά το γεγονός ότι η σεζόν 2013-14 είναι μια από τις χειρότερες της ιστορίας της, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παραμένει στην πρώτη δεκάδα με τις πλουσιότερες ομάδες. Η μεταγραφή αξίας 32,7 εκ. ευρώ του Μαρουάν Φελαϊνίο ανέβασε αισθητά την αξία της ομάδας, ενώ οι παρουσίες του Γουέιν Ρούνεϊ και του Ρόμπιν Φαν Πέρσι βοηθούν στο να φτάσει η αξία του ρόστερ στα 394,1 εκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι πέρσι το ρόστερ των «κόκκινων διαβόλων» αξίζε σχεδόν 400 εκ. ευρώ, έχοντας σημειώσει πτώση 12,7%.
7. Άρσεναλ – 364,8 εκ. ευρώ
Χάρη στην πολιτική της διοίκησης και στη διαχείριση του Αρσέν Βενγκέρ, η Άρσεναλ είναι μια από τις λίγες ομάδες που τα τελευταία 15 χρόνια έχει θετικό πρόσημο σε κάθε ποδοσφαιρική σεζόν. Τα ταμεία της είναι πάντα γεμάτα, δεν χρωστάει και βγαίνει κερδισμένη. Αυτό έχει ως συνέπεια οι οπαδοί της να διαμαρτύρονται, αφού ο Αλσατός τεχνικός των «κανονιέρηδων» έχει τη φήμη του... τσιγγούνη. Πρόσφατα απέδειξε ότι όταν θέλει να δώσει χρήματα για παίκτη θα το κάνει μετά χαράς και η επιλογή του έδειξε πως ξέρει να επενδύει χρήματα. Η προσθήκη του Μεσούτ Οζίλ αύξησε την αξία του ρόστερ σε μεγάλο βαθμό, με τους Λονδρέζους να διαθέτουν ομάδα συνολικής αξίας 364,8 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκριτικά με το 2012, το ρόστερ της Άρσεναλ είναι ακριβότερο κατά 25,3%, απόρροια της αγωνιστικής ανόδου της ομάδας και του γεγονότος ότι είναι πρωτοπόρος στην Premier League!
8. Γιουβέντους – 364 εκ. ευρώ
Η επιστροφή της «γηραιάς κυρίας» στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έχει γίνει για τα καλά, με τη Γιουβέντους να κατακτά Πρωταθλήματα για... πλάκα στην Ιταλία. Οι ιδιοκτήτες της «ευθύνονται» σε μεγάλο βαθμό για αυτό, φέρνοντας στην ομάδα παίκτες όπως ο Πολ Πογκμπά, ο Φερνάντο Γιορέντε και ο Αντρέα Πίρλο, που αποκτήθηκαν ως ελεύθεροι, δεν κόστισαν τίποτα παραπάνω από το συμβόλαιό τους και η αξία τους εκτόξευσε τη συνολική αξία του ρόστερ στα 364 εκατομμύρια.
9. Παρί Σεν Ζερμέν – 363,7 εκ. ευρώ
Με δεδομένο ότι είναι ένα από τα πιο πλούσια κλαμπ στον κόσμο, η Παρί Σεν Ζερμέν δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Η συνολική αξία του ρόστερ υπολογίζεται στα 363,7 εκατομμύρια ευρώ, με τη μέση αξία κάθε παίκτη να αγγίζει τα 16 εκ. ευρώ (15,8). Οι ιδιοκτήτες από το Κατάρ έχουν φροντίσει να κάνουν κάτοικους Παρισιού παίκτες όπως ο Έντινσον Καβάνι, ο Μαρκίνιος, ο Λούκας Ντινζ και ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, με τους τρεις πρώτους να κοστίζουν συνολικά 121 εκ. ευρώ! Τα επόμενα χρόνια είναι δεδομένο πως η αξία του ρόστερ της Παρί θα ανέβει, όσο η ομάδα ωριμάζει ξανά και οι ιδιοκτήτες της την ενισχύουν οικονομικά με στόχο την κορυφή της Ευρώπης.
10. Τότεναμ – 321,2 εκ. ευρώ
Τότεναμ; Ναι, Τότεναμ! Ίσως υπάρχουν 3-4 ομάδες που θα σκεφτόταν κάποιος να βάλει σε αυτή τη θέση, βάσει αριθμών όμως θα έκανε λάθος αφού το περασμένο καλοκαίρι η Τότεναμ φρόντισε να εκτοξεύσει την αξία της. Το ρόστερ της αυτή τη στιγμή φέρεται να έχει αξία 321,2 εκατομμύρια ευρώ, με μέση αξία παίκτη τα 13,4 εκ. ευρώ! Παρότι πούλησε τον Γκάρεθ Μπέιλ στη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 80 εκ. λιρών, κατέληξε να δίνει 100 εκ. λίρες για παίκτες, πραγματοποιώντας το ακριβότερο μεταγραφικό «ντεμαράζ» στην ιστορία και παρότι τα περισσότερα μεταγραφικά της αποκτήματα έχουν αποτύχει προς το παρόν, η αξία τους δεν έχει χαθεί ακόμη.