Δείξε μου το… φανελάκι σου
Δείξε μου (κάτω από) τη φανέλα σου να σου πω τι τύπος είσαι… Παρά τη σχετική απαγόρευση από την UEFA οι ποδοσφαιριστές δεν σταματούν να προβάλουν τα λογής-λογής μηνύματα, που γράφουν στα φανελάκια τους.
Ο Τζιμπρίλ Σισέ στον πρόσφατο αγώνα του Παναθηναϊκού με την Κέρκυρα, όταν πέτυχε το 50ο του γκολ στο πρωτάθλημα, έβγαλε, όχι μία αλλά δυο φανέλες, προκειμένου να δείξει στον κόσμο την αγάπη του.
Το ένα φανελάκι είχε στάμπα με τον αριθμό «50» και το άλλο με το σύμβολο της «Θύρας 13». Για όσους δεν κατάλαβαν τις προθέσεις του, ο Γάλλος δήλωσε στο τέλος του αγώνα. «Αφιέρωσα το γκολ στον κόσμο, που με έχει στηρίξει».
Αν ο Σισέ το έκανε για τους οπαδούς, ο Λιονέλ Μέσι, στον αγώνα της Μπαρτσελόνα με τη Σανταντέρ 3-0, το έκανε για την μαμά του. Με το που έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα από την άσπρη βούλα, σήκωσε τη φανέλα.
Η κάμερα που τον τράβαγε κοντινό πλάνο, είχε την αποκλειστικότητα. Στο φανελάκι του ο Μέσι έγραφε: «Χρόνια Πολλά μαμά». Έτσι όλοι μάθαμε ότι η κυρία Μέσι στις 23 Ιανουαρίου έχει τα γενέθλια της.
Για την ενέργειά του αυτή ο Μέσι τιμωρήθηκε από την πειθαρχική επιτροπή της ισπανικής ομοσπονδίας με πρόστιμο 2.000 ευρώ. Οπότε μπορούμε να πούμε ότι το δώρο προς τη μητέρα του ήταν αξίας 2.000 ευρώ.
Γενικά, ο Μέσι πρέπει να είναι ο πλέον… πολυμηνυματάκιας ποδοσφαιριστής. Όλα του τα μηνύματα όμως δεν είναι «ελαφρού περιεχομένου». Το αντίθετο μάλιστα. Στο αλησμόνητο 2-6 επί της Ρεάλ Μαδρίτης στο «Μπερναμπέου» είχε «εκπέμψει» κοινωνικό μήνυμα.
Το φανελάκι του έγραφε «FRAGILE X SYNDROME» και σκοπός του Αργεντινού ήταν να ευαισθητοποιήσει τα εκατομμύρια των τηλεθεατών απέναντι σε αυτή τη μορφή κληρονομικής, νοητικής καθυστέρησης.
Ένα αντίστοιχο περιστατικό είχαμε στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του Ρομάριο με την εθνική Βραζιλίας. Όταν σκόραρε ο Ρομάριο αποκάλυψε το φανελάκι του που έγραφε: « Έχω μια μικρή κόρη, που πάσχει από σύνδρομο Down και είναι πριγκίπισσα».
Η ασθένεια και ο θάνατος είναι δυο από τα συνηθέστερα κίνητρα που ωθούν τους ποδοσφαιριστές σε αυτού του είδους τα μηνύματα.
Την περασμένη εβδομάδα για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στον Ερικ Αμπιντάλ, ο οποίος χειρουργήθηκε για να του αφαιρεθεί όγκος από το συκώτι, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Λυόν ζήτησαν ειδική άδεια από την ΟΥΕΦΑ.
Την πήραν και οι παίκτες των δυο ομάδων μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο του «Μπερναμπέου» για τον επαναληπτικό προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, φορώντας φανελάκια, που έγραφαν «κουράγιο Αμπιντάλ».
Φανελάκια με ανάλογα μηνύματα («Σε αγαπάμε, Άμπι» και «Περαστικά, Άμπι») φορούσαν οι παίκτες της Μπαρτσελόνα και της Χετάφε, αντίστοιχα, στον μεταξύ τους αγώνα για το ισπανικό πρωτάθλημα..
Το πιο διάσημο φανελάκι, δεδομένου ότι τα αποκαλυπτήριά του έγιναν στον τελικό του Μουντιάλ της Ν. Αφρικής, ήταν αυτό που φορούσε ο Άντρες Ινιέστα, σκόρερ του χρυσού γκολ των Ισπανών στο ματς με την Ολλανδία.
Λευκό με μήνυμα, όχι τυπωμένο αλλά χειρόγραφο: "Dani Jarque siempre con nosotros". Που πάει να πει: «Ντάνι Τζάρκε για πάντα μαζί μας». Φόρος τιμής του Καταλανού ποδοσφαιριστή στον αδερφικό του φίλο και αρχηγό της Εσπανιόλ, που είχε πεθάνει ένα χρόνο πριν από καρδιακή προσβολή.
Ωστόσο υπάρχουν μηνύματα που μπορεί να εκθέσουν τον… πομπό τους. Όπως για παράδειγμα την έπαθε ο Γουέιν Ρούνεϊ, ο οποίος σε έναν αγώνα της εθνικής νέων της Αγγλίας είχε γράψει στο φανελάκι του "Μια φορά μπλέ, για πάντα μπλέ".
Αυτό είναι ένα σύνθημα των οπαδών της Έβερτον και ο νεαρός τότε Ρούνεϊ με την κίνησή του αυτή ήθελε να δείξει ότι θα μείνει για πάντα πιστός στην Έβερτον. Μετά ήρθαν τα λεφτά της Μάντσεστερ και τα ξέχασε όλα…
Αντίθετα ο «δικός μας» Ζήσης Βρύζας δεν ξέχασε την παλιά του ομάδα, τον ΠΑΟΚ κι όταν, το 2003 αγωνιζόμενος με τη Περούτζια έδωσε την ασίστ για να μπει το γκολ κατά του Άρη, έβγαλε κάτω από τη φανέλα μιαν άλλη με τον δικέφαλο αετό.
Τα φανελάκια με θρησκευτικά μηνύματα κάποτε έκαναν θραύση στη Βραζιλία. ΄Ωσπου, μετά τον τελικό του τελευταίου Confederations Cup. η FIFA έκανε παρέμβαση στην βραζιλιάνικη ομοσπονδία, υπενθυμίζοντάς της το άρθρο 4 του κανονισμού.
Δεν άρεσε στις κεφαλές της FIFA η εικόνα του Κακά με φανελάκι που έγραφε «Ανήκω στον Ιησού» ή του αρχηγού Λούσιο, που έγραφε «Αγαπώ το Θεό» και αποφάσισαν να τους κόψουν το… βήχα.
Ένα άλλο μήνυμα που μεταδίδεται με αυτού του τύπου τα φανελάκια είναι το εμπορικό. Ο άσος της Άρσεναλ, Αντρέι Αρσάβιν, όταν πέτυχε το γκολ επί της Μπαρτσελόνα στο 2-1 του “Emirates” δεν πανηγύρισε με τον συνηθισμένο του τρόπο.
Αντί να βάλει τον δείκτη στα χείλη, σήκωσε τη φανέλα κι αποκάλυψε μια φιγούρα, η οποία έκανε ακριβώς αυτό. Είχε το δάκτυλο στα χείλη και δίπλα της υπήρχε η φίρμα «Αντρέι Αρσάβιν».
Καθότι ο Ρώσος έχει δημιουργήσει εργοστάσιο στην Αγία Πετρούπολη που παράγει ρούχα για νέους με την υπογραφή «Αρσάβιν».
Τουλάχιστον αυτός διαφημίζει το δικό του μαγαζί. Ο Ρόμπιν Φάουλερ της Λίβερπουλ σε ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι του 1997 τιμωρήθηκε από την UEFA γιατί το φανελάκι του διαφήμιζε την Calvin Klein.