Τα μεγάλα... deals του 2013!
Η μεταγραφική περίοδος ολοκληρώθηκε και το Onsports παρουσιάζει τις 10 πιο ουσιαστικές μεταγραφές του φετινού καλοκαιριού
Αν υπάρχει κάτι που κάθε άνθρωπος λατρεύει να ακούει, είναι φήμες. Όταν δε πρόκειται για σενάρια ποδοσφαιρικών μεταγραφών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το ενδιαφέρον... χτυπάει κόκκινο. Αμύθητα ποσά, κινήσεις-ματ της τελευταίας στιγμής, ουσιαστικές αποκτήσεις ποδοσφαιριστών και πολλά άλλα συνθέτουν ένα παζλ μεταγραφών που υπόσχεται πολλά.
Η μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού του 2013 ολοκληρώθηκε χθες στην Αγγλία και σηματοδότησε ουσιαστικά τη λήξη των μεγάλων μετακινήσεων. Το Onsports επιχειρεί να βάλει σε μια σειρά τις 10 πιο ουσιαστικές μεταγραφές, λίγες εβδομάδες πριν ανοίξει η αυλαία του Champions League και η σεζόν πάρει «φωτιά» για τα καλά.
1. Ίσκο (Μάλαγα-Ρεάλ Μαδρίτης 30 εκ.)
Η επιστροφή του Κακά στη Μίλαν και η πώληση του Μεσούτ Οζίλ στην Άρσεναλ, δείχνουν μονάχα ένα πράγμα: η Ρεάλ Μαδρίτης πιστεύει πως ο 21χρονος Ίσκο μπορεί να γίνει ένας από τους κορυφαίος επιθετικούς μέσους του κόσμου. Δαπανώντας το εντυπωσιακό ποσό των 30 εκ. ευρώ, η «βασίλισσα» έκανε δικό της τον χαφ της Μάλαγα και η διοίκησή της ήδη... τρίβει τα χέρια της. Ο Ίσκο πρωταγωνιστεί σε κάθε αγώνα, όπως έκανε και στο πρόσφατο ματς με την Αθλέτικ Μπιλμπάο, πετυχαίνοντας δυο από τα τρία γκολ της ομάδας του στη νίκη με 3-1. Αγνοώντας την πίεση του να φοράς τη φανέλα της κατόχου 9 Ευρωπαϊκών και 32 Πρωταθλημάτων Ισπανίας, ο νεαρός Ίσκο έχει καθιερωθεί ήδη στην ενδεκάδα της «βασίλισσας».
2. Νταβίδ Βίγια (Μπαρτσελόνα-Ατλέτικο Μαδρίτης 5,1 εκ.)
Το γεγονός ότι ο Νεϊμάρ εντάχθηκε στο ρόστερ της Μπαρτσελόνα, ήταν αρκετό ώστε ο Νταβίδ Βίγια να καταλάβει ότι η καριέρας στους «μπλαουγκράνα» έφτανε στο τέλος της. Αυτό που προκάλεσε τεράστια έκπληξη ωστόσο, ήταν ο τρόπος με τον οποίο αποχώρησε από το «Καμπ Νου» με προορισμό την Ατλέτικο Μαδρίτης. Οι «ροχιμπλάνκος» κατάφεραν ουσιαστικά να αγοράσουν... κοψοχρονιά έναν από τους πλέον δεινούς σκόρερ στον πλανήτη και τον κορυφαίο σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Ισπανίας! Με μόλις 5,1 εκ. ευρώ ο Βίγια έγινε κάτοικος Μαδρίτης και παρότι 31 ετών, απέδειξε από την πρώτη κιόλας εμφάνισή του ότι παραμένει επικίνδυνος για κάθε αντίπαλο, σκοράροντας με πανέμορφο βολέ απέναντι στην πρώην ομάδα του, στον πρώτο τελικό του Σούπερ Καπ Ισπανίας. Με τον Ραδαμέλ Φαλκάο να αποχωρεί για χάρη της Μονακό, η Ατλέτικο έκανε την καλύτερη δυνατή κίνηση, αποκτώντας τον Βίγια.
3. Κάρλος Τέβες (Μάντσεστερ Σίτι-Γιουβέντους 14 εκ.)
Η επιθυμία της Μάντσεστερ Σίτι να... ξεφορτωθεί τον Κάρλος Τέβες ήταν γνωστή εδώ και πολύ καιρό. Όπως εμφανής ήταν και η ανάγκη της Γιουβέντους για έναν πρωτοκλασάτο επιθετικό ο οποίος θα πλαισιώσει τον Μίρκο Βούτσινιτς. Η «γηραιά κυρία» εκμεταλλεύθηκε τις συγκυρίες και κατάφερε να κάνει τον Αργεντινό κάτοικο Τορίνο έναντι του –αστείου για την κλάση του παίκτη- ποσού των 14 εκ. ευρώ! Το έντονο ταμπεραμέντο του και η απουσία σταθερότητας στην απόδοσή του είναι δυο γνωστά χαρακτηριστικά του Τέβες, ωστόσο σε τρεις εμφανίσεις με τη Γιούβε έχει ισάριθμα γκολ και η σεζόν αναμένεται «καυτή» για τα δίχτυα των αντιπάλων του.
4. Μάριο Γκόμες (Μπάγερν Μονάχου-Φιορεντίνα 15,5 εκ.)
Μαθήματα διαχείρισης χρημάτων και ρόστερ παρέδωσε το φετινό καλοκαίρι η Φιορεντίνα. Οι «βιόλα» φρόντισαν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο το ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Σίτι για τον Στέβαν Γιόβετιτς, τον οποίο και πούλησαν στους «πολίτες» έναντι 25 εκ. ευρώ. Το πλέον εντυπωσιακό ωστόσο, είναι το γεγονός ότι δαπάνησαν μόλις 15,5 εκ. από αυτά τα χρήματα και αντικατέστησαν τον Σκοπιανό άσο με έναν επιθετικό πρωτοκλασάτο που ακούει στο όνομα Μάριο Γκόμες. Πρακτικά, αντικατέστησαν έναν εξτρέμ ικανό να... τραυματιστεί μόνος του, με μια μηχανή τερμάτων που δύσκολα βρίσκει αντίπαλο. Ο Γκόμες έχει ήδη «δέσει» με τον Τζιουζέπε Ρόσι και μαζί σχηματίζουν ένα εξαιρετικό επιθετικό δίδυμο, με τον Γερμανό να μετράει δυο τέρματα σε ισάριθμα ματς της Serie A έως τώρα.
5. Μεσούτ Οζίλ (Ρεάλ Μαδρίτης-Άρσεναλ 50 εκ.)
Μόνο και μόνο το γεγονός ότι ο Αρσέν Βενγκέρ άνοιξε το... μπλο επιταγών της Άρσεναλ και δαπάνησε ένα τέτοιο ποσό για παίκτη, αρκεί για να «μπει» ο Μεσούτ Οζίλ στη συγκεκριμένη λίστα. Από χθες, όταν επισημοποιήθηκε το deal, έχει ξεκινήσει ένας... μαραθώνιος συζητήσεων για το αν ο Οζίλ είναι το είδος του παίκτη που χρειαζόντουσαν οι «κανονιέρηδες». Η απάντηση ήρθε από τη Μαδρίτη, με το ρεπορτάζ να κάνει λόγο για έντονο εκνευρισμό του Ζινεντίν Ζιντάν στο άκουσμα της είδησης της φυγής του Γερμανού διεθνούς χαφ. Οι Τζακ Γουίλσιρ και Άαρον Ράμσεϊ θα χρειαστεί πλέον να... ανεβάσουν στροφές αν θέλουν να ανταγωνιστούν τον 24χρονο Οζίλ για την θέση του «άξονα» της Άρσεναλ, η οποία διέλυσε το ρεκόρ μεταγραφών της, αποκτώντας έναν παίκτη που «δένει» τη μεσαία γραμμή της.
6. Παουλίνιο (Κορίνθιανς-Τότεναμ 20,6 εκ.)
Όπως περίτρανα απέδειξε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φέτος, αναζητώντας δυο καλούς χαφ για το ρόστερ της, πλέον είναι δύσκολο να βρεις έναν μέσο που να «μετράει». Ωστόσο, ο Αντρέ Βίγιας Μπόας δεν δυσκολεύθηκε όσο ο Ντέιβιντ Μόις στο να βρει έναν ποδοσφαιριστή που θα προσφέρει ταχύτητα και... σπιρτάδα στη μεσαία γραμμή της Τότεναμ. Ζήτησε από τον Ντάνιελ Λέβι να «σπάσει» το ρεκόρ της μεγαλύτερης μεταγραφής στην ιστορία των «σπιρουνιών» και πήρε στο Λονδίνο τον Βραζιλιάνο χαφ της Κορίνθιανς, Παουλίνιο, έναντι 20,6 εκ. ευρώ! Σε ηλικία 25 ετών πλέον, ο διεθνής μέσος δεν βιάστηκε να μετακομίσει στην Ευρώπη, παίρνοντας αυτή την απόφαση έπειτα από τέσσερις συνεχόμενες μεταγραφικές περιόδους κατά τις οποίες η Ίντερ προσπαθούσε να τον αποκτήσει, χωρίς αποτέλεσμα. Οι εμφανίσεις του έως τώρα στην Premier League δικαιώνουν τον Βίγιας Μπόας.
7. Ραδαμέλ Φαλκάο (Ατλέτικο Μαδρίτης-Μονακό 60 εκ.)
Αν υπάρχει μια μεταγραφή που έκανε άπαντες να απορήσουν φέτος το καλοκαίρι, σίγουρα είναι η μετακίνηση του Ραδαμέλ Φαλκάο από την Ατλέτικο Μαδρίτης στη Μονακό. Έχοντας όλες τις μεγάλες ομάδες να... σφάζονται στα πόδια του, ο Κολομβιανός επιθετικός επέλεξε το λαμπερό Μόντε Κάρλο για να συνεχίσει την καριέρα του. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως αυτό που τον προσέλκυσε περισσότερο από όλα είναι το «πλάνο που υπάρχει στη Μονακό και οι στόχοι που έχουν τεθεί». Πολλοί βρήκαν λογική στο γεγονός ότι το Μονακό είναι ο φορολογικός παράδεισος του πλανήτη και έτσι ο Φαλκάο θα μαζέψει ένα σεβαστό κομπόδεμα. Το δεδομένο είναι ένα: ο παίκτης βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση, σκοράρει κατά βούληση και η Μονακό διεκδικεί τον τίτλο στα ίσια.
8. Χουάν Κιντέρο (Ατλέτικο Νασιονάλ-Πόρτο 5 εκ.)
Η... συνήθεια που έγινε λατρεία και ακούει στο όνομα Πόρτο, «χτίστηκε» εν μέρει χάρη στον Ζοζέ Μουρίνιο. Η φυγή του «εκλεκτού» όμως δεν κατέστρεψε τους «δράκους», οι οποίοι χάρη στα τρομερά τμήματα σκάουτινγκ που έχουν κατόρθωσαν να καθιερωθούν ως η ομάδα που βγάζει το μεγαλύτερο πιθανό κέρδος από ποδοσφαιριστές τα τελευταία έξι χρόνια. Μια ακόμη μεταγραφή που εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία είναι η απόκτηση του Χουάν Κιντέρο από την Ατλέτικο Νασιονάλ έναντι... 5 εκ. ευρώ! Ο βραχύσωμος Κολομβιανός μέσος είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η χώρα του μετά τον Ραδαμέλ Φαλκάο και σε ηλικία 20 ετών θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Πέρσι αγωνιζόταν ως δανεικός στη Serie A με τη φανέλα της Πεσκάρα και έχει ήδη συγκριθεί αρκετές φορές με τον Λιονέλ Μέσι. Αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι βρίσκεται στα καλύτερα χέρια.
9. Γουίλιαν (Ανζί-Τσέλσι 35,2 εκ.)
Ένα από τα πλέον παράξενα μεταγραφικά σενάρια του καλοκαιριού ήταν η αποχώρηση του Γουίλιαν από την Ανζί. Όχι τόσο για το γεγονός ότι έφυγε από τον ρωσικό σύλλογο, αλλά επειδή άλλαξε τρεις προορισμούς, καταλήγοντας τελικά στην Τσέλσι! Ο Βραζιλιάνος άσος αρχικά εξέφρασε την επιθυμία να φορέσει τη φανέλα της Λίβερπουλ, ενώ λίγο αργότερα συμφώνησε με την Τότεναμ. Τα «σπιρούνια» βρέθηκαν μια ανάσα από την επίσημη ανακοίνωση της απόκτησής του, πριν τελικά ο ποδοσφαιριστής δώσει το «πράσινο» φως για την μεταγραφή του στην ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο. Ο ανταγωνισμός για τη θέση του επιθετικού χαφ στον Λονδρέζικο σύλλογο είναι τεράστιος, όμως ο Γουίλιαν έχει αποδείξει εδώ και αρκετά χρόνια ότι μπορεί να καθιερωθεί στην αρχική ενδεκάδα του «εκλεκτού».
10. Νεϊμάρ (Σάντος-Μπαρτσελόνα 57 εκ.)
Από την πρώτη στιγμή που σκέφτηκε να μετακομίσει στην Ευρώπη, ο Νεϊμάρ ήταν δεδομένο πως θα φορούσε τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Οι φήμες για κόντρα ανάμεσα στους Καταλανούς και τη Ρεάλ Μαδρίτης με στόχο την πολυπόθητη υπογραφή του Βραζιλιάνου βιρτουόζου διαλύθηκαν όταν ο ίδιος ο παίκτης ξεκαθάρισε ότι θέλει να βάλει τα «μπλαουγκράνα». Όπερ και εγένετο, με τη Μπάρτσα να επισπεύει τις διαδικασίες για την απόκτησή του, ανακοινώνοντας τη μεταγραφή του φέτος το καλοκαίρι, παρότι τα ρεπορτάζ ήθελαν τον παίκτη να έρχεται στην Ευρώπη μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014. Τα 57 εκ. ευρώ που δαπανήθηκαν είναι ήδη εμφανές ότι θα πιάσουν τόπο, με τον νεαρό φορ να αντιμετωπίζει κάποια μικροπροβλήματα υγείας τα οποία ξεπεράστηκαν γρήγορα και το επιθετικό δίδυμο που έχει φτιάξει με τον Λιονέλ Μέσι αναμένεται τουλάχιστον εντυπωσιακό.
Υ.Γ. Οι εντυπωσιακές και ουσιαστικές μεταγραφές που έγιναν το φετινό καλοκαίρι ξεπερνούν τις δέκα σε αριθμό, με την παραπάνω λίστα να προκύπτει έπειτα από δύσκολο... κοσκίνισμα, το οποίο βασίστηκε στο πόσο σημαντικές ήταν οι μεταγραφές των παικτών για τις ομάδες στις οποίες πήγαν.