Εκεί που αγάπησε και αγαπήθηκε! (photos+videos)
Η Μίλαν ανακοίνωσε την απόκτηση του Κακά και το Onsports θυμάται έναν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς έρωτες του 21ου αιώνα.
Αυτό που παλιότερα ονομαζόταν παίκτης-σημαία τείνει στις μέρες μας από... νομοτέλεια, να εκλείψει πλήρως. Ανεξάρτητα από τα χρήματα που δαπανόνται για μεταγραφές και τα ιλιγγιώδη ποσά των συμβολαίων που έχουν υπογράψει οι μεγάλοι παίκτες, στις μέρες υπάρχει ακόμη αυτό που λέμε «για την φανέλα». Σε σαφώς μικρότερο βαθμό από ότι παλιά, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να καταρρίψει την αφοσίωση του Τότι στη Ρόμα, του Ραούλ στη Ρεάλ Μαδρίτης, του Ντελ Πιέρο στη Γιουβέντους και του Μέσι στη Μπαρτσελόνα.
Μια ομάδα με πολλούς παίκτες-σημαίες ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια η Μίλαν, με τη... φουρνιά των Μαλντίνι, Κοστακούρτα, Νέστα, Ζέεντορφ, Γκατούζο και Ιντσάγκι να μην αποδεικνύει απλώς την αγάπη της για μια ομάδα μένοντας σε αυτή για πολλά χρόνια, αλλά να σαρώνει τρόπαια σαν... σίφουνας. Μια σημαία που κατέβηκε από τον ιστό της σε μια ανεξήγητη μεταγραφή, ήταν ο Κακά. Μια σημαία που υψώνεται και πάλι στην κορυφή της Λομβαρδίας, με τη Μίλαν να τον υποδέχεται σήμερα το πρωί και επίσημα στην επιστροφή του!
Μια «χρυσή» εξαετία
Το καλοκαίρι του 2003 ο Ρικάρντο Ίζεκσον Ντος Σάντος Λέιτε, γνωστός πλέον ως Κακά, έκανε το μεγάλο άλμα της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Έναντι μόλις 8,5 εκατομμυρίων ευρώ η Μίλαν τον έφερε από τη Σάο Πάολο στην Ευρώπη και πραγματοποίησε μια από τις πιο κερδοφόρες –από πλευράς τίτλων και όχι μόνο- μεταγραφές στην ιστορία της.
Ο... πυρετός Κακά που είχε εξαπλωθεί στις ιστοσελίδες των φαν του παιχνιδιού Championship Manager, με τον ποδοσφαιριστή της Σάο Πάολο να «κεντάει» και στην ηλεκτρονική «μορφή» του, πήρε σάρκα και οστά στον πραγματικό ποδοσφαιρικό χάρτη. Οι «ροσονέρι» τον έκαναν κάτοικο Μιλάνου και ένα από τα ομορφότερα ποδοσφαιρικά ταξίδια του 21ου αιώνα ξεκίνησε.
Με το... καλημέρα ο Κακά έδειξε την αξία του, παίζοντας σε 44 αγώνες με τη Μίλαν σε όλες τις διοργανώσεις. Σκόραρε 14 φορές και μοίρασε 5 ασίστ, κατακτώντας το Πρωτάθλημα Ιταλίας! Κάθε σεζόν γινόταν όλο και καλύτερος, «τρυπώντας» τις αντίπαλες άμυνες με μια άνεση που έμοιαζε εξωπραγματική.
Το λαμπρό 2007
Η δεύτερη και η τρίτη σεζόν του στην ομάδα δεν περιλάμβαναν τίτλους, παρότι σε 100 συμμετοχές σημείωσε 28 τέρματα και μοίρασε 12 ασίστ. Έπειτα από τρεις χρονιές στη Μίλαν όμως, είχε έρθει η ώρα για τον Κακά να λάμψει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που δεν κατάφερε το 2005 στην Κωνσταντινούπολη και τον επικό τελικό με τη Λίβερπουλ.
Πήρε τους «ροσονέρι» από το χέρι και τους οδήγησε στην κατάκτηση του έβδομου Ευρωπαϊκού στην ιστορία τους, πετυχαίνοντας 10 γκολ σε 15 αγώνες στο Champions League της σεζόν 2006-07. Στον τελικό της Αθήνας ο Φίλιπο Ιντσάγκι με δυο γκολ, το δεύτερο από ασίστ του Κακά, νίκησε μόνος του τη Λίβερπουλ και με την υπογραφή του Κακά, το έβδομο Champions League μπήκε στο μουσείο της Μίλαν.
Λίγους μήνες αργότερα τιμήθηκε με την πρώτη (και μοναδική έως τώρα) Χρυσή Μπάλα της καριέρας του, ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του 2007. Την ίδια χρονιά κατέκτησε το Σούπερ Καπ Ευρώπης και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.
Αναπάντεχο τέλος εποχής
Έπειτα από έξι χρονιές στη Μίλαν, το καλοκαίρι του 2009 βρέθηκε κοντά στην έξοδο από την ομάδα. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από τη Ρεάλ Μαδρίτης η οποία ενδιαφέρθηκε για την απόκτησή του και πρόσφερε 68,5 εκ. ευρώ στους «ροσονέρι». Με τη Μίλαν να πλήττεται από οικονομικά προβλήματα και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο μάτι του κυκλώνα, ο Αντριάνο Γκαλιάνι πέταξε για τη Μαδρίτη μαζί με τον Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή και «έκλεισε» τη συμφωνία χωρίς δεύτερη σκέψη, δίνοντας παράλληλα στον Κακά την ευκαιρία να πάει από την δεύτερη κορυφαία ομάδα σε τίτλους στην Ευρώπη, στην πρώτη.
Το τέλος της εποχής «Κακά» στη Μίλαν συνοδεύθηκε από έντονες αντιδράσεις των οπαδών του ιταλικού συλλόγου και περίσσια συγκίνηση τόσο από την πλευρά του παίκτη, όσο και από αυτή των φίλων των «ροσονέρι».
Κακός συγχρονισμός
Δυστυχώς για τον ίδιο, σε μια ομάδα όπως η Ρεάλ και με τον Ζοζέ Μουρίνιο στον πάγκο στο μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του στους «μερένχες», ο Κακά δεν κατάφερε να αποτελέσει τον ηγέτη του συλλόγου. Ο μεγάλος εγωισμός (σ.σ. όχι με την κακή έννοια) των μεγάλων «αστέρων» της «βασίλισσας» δεν ταίριαζε στην ηγετική προσωπικότητα του «Ρίκι» και παρά τις 120 εμφανίσεις του, τα 29 γκολ και τις 32 ασίστ σε τέσσερις σεζόν με τη Ρεάλ, ο Κακά βρέθηκε μαζί με τη Ρεάλ να κοιτάζουν την πλάτη μιας σαρωτικής Μπαρτσελόνα.
Χάρη στον ερχομό του Μουρίνιο πρόσθεσε τρεις τίτλους στο παλμαρέ του, κατακτώντας το Κύπελλο Ισπανίας τη σεζόν 2010-11, το Πρωτάθλημα Ισπανίας την επόμενη χρονιά και το Σούπερ Καπ το καλοκαίρι του 2012.
Χωρίς δεύτερη σκέψη
Οι υποψίες για επιστροφή του στη Μίλαν είχαν ξεκινήσει λίγες ημέρες πριν, όταν οι «ροσονέρι» αποφάσισαν να πουλήσουν τον Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ στην Σάλκε. Η συντριπτική πλειοψηφία του ιταλικού –και όχι μόνο- Τύπου απόρησε με αυτήν την μεταγραφή και οι πρώτες φήμες για επιστροφή του Κακά «ζωντάνεψαν». Χωρίς να καθυστερήσουν λεπτό, οι «ροσονέρι» πέταξαν για τη Μαδρίτη και «έκλεισαν» τη συμφωνία για την απόκτηση του Βραζιλιάνου, ο οποίος γυρίζει ως «βασιλιάς» στο «Σαν Σίρο» με στόχο να βοηθήσει την ομάδα να ξεκινήσει την αντεπίθεση που αναζητά εδώ και αρκετά χρόνια.