Παναθηναϊκός: Το θούριο του Γουέμπλεϊ (video)
Η φρενίτιδα που επικρατούσε πριν από 48 χρόνια για τον τεράστιο άθλο του Παναθηναϊκού να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, άλλαξε ακόμα κι ένα τραγούδι των θρυλικών Beatles και το μετέτρεψε σε… θούριο του Γουέμπλεϊ.
Ο άθλος ήταν τόσο μεγάλος για τα δεδομένα της εποχής, που αποτελούσε θέμα συζήτησης πανελλαδικά και είχε επηρεάσει όλες τις πτυχές της τότε κοινωνικής ζωής. Έτσι, και η μουσική άρχισε να κινείται σε «πράσινους» ρυθμούς και να «γεννά» θριαμβευτικά δημιουργήματα για λογαριασμό της αρμάδας του «τριφυλλιού» και του Φέρεντες Πούσκας.
Το Μάιο του 1971 και ένα μήνα περίπου πριν τον τελικό, μετά το 2-0 του Παναθηναϊκού επί της Καβάλας ακούστηκε για πρώτη φορά το «τραγούδι του Γουέμπλεϊ». Σε μουσική των… Μπιτλς, που δεν το ήξεραν φυσικά, και σε στίχους του ποδοσφαιριστή της ομάδας Φραγκίσκου Σούρπη, γεννήθηκε το τραγούδι που συνόδεψε την ομάδα του Πούσκας ως το Λονδίνο.
Ένα συγκρότημα της εποχής ανέλαβε την ενορχήστρωση στο ρυθμό του σουξέ των «σκαθαριών» εκείνης της εποχής «Obladi Oblada», ο Σάκης Παπανικολάου το τραγούδησε και το 45άρι δισκάκι έγινε… ανάρπαστο αφού όλοι ήθελαν να έχουν το «Θούριο του Γουέμπλεϊ», όπως ονομάστηκε ο δίσκος που κυκλοφόρησε.
Το θούριο του «Γουέμπλεϊ»
Φεύγω από το σπίτι μου το πατρικό
Έχω στο Λονδίνο μια δουλειά
Βρήκα σ΄ ένα σύντομο λογαριασμό
Πως τα γκολ είναι γλυκά σαν τα φιλιά
***
Ένα γκολ, δύο γκολ… στον αέρα
Πάντσο η ομάδα πετά
Ένα γκολ, δύο γκολ τέτοια μέρα
Άνοιξη έχει η καρδιά
***
Όταν θα γυρίσω θα στο ξαναπώ
Όσο μ΄ αγαπάς πως σ΄ αγαπώ
Πράσινο μαντήλι δέσε στα μαλλιά
Τώρα έχω στο Λονδίνο μια δουλειά
***
Ζενες Ες με θυμάσαι ακόμα
Σλόβαν με ξέρεις καλά
Του Αστέρα το κόκκινο χρώμα
Πράσινη πήρε μπογιά
***
Με ζεστή καρδιά και ψυχή βαθιά, ξανά,
Δώσε τη μάχη άλλη μια φορά,
Παναθηναϊκέ!
***
Πράσινο τον Τάμεση θέλω να δω
Μέσα σ΄ ένα Κύπελλο χρυσό
Κι έξω από το Μπάκιγχαμ έχω σκοπό
Να κολλήσω το τριφύλλι θυρεό
***
Προχωρείτε του ΠΑΟ, λιοντάρια
Στο Γουέμπλεϊ βάλτε φωτιά
Σαν κι εσάς διαλεχτά παλικάρια
Μόνο η Ελλάδα γεννά!
***
Γράφτηκαν κι άλλα…
Βέβαια, το «θούριο του Γουέμπλεϊ», δεν ήταν το μοναδικό τραγούδι που είχαν εμπνευστεί οι καλλιτέχνες της εποχής από τη μεγαλειώδη πορεία του Παναθηναϊκού. Η «αστραπή μες στο σκοτάδι», όπως παρομοιαζόταν η αρμάδα του Πούσκας ήταν ένα ακόμα μεγάλο τραγούδι της εποχής, ενώ δημιουργήθηκαν κι άλλα με θέμα το Γουέμπλεϊ και την πρόκριση του Παναθηναϊκού στον τελικό κόντρα στον Άγιαξ.
Ακούστε το θούριο του Γουέμπλεϊ