Διαμαντίδης, Τεόντοσιτς και τα υπόλοιπα «μυαλά»! (photos+videos)
Aπό τα χέρια του Διαμαντίδη, του Τεόντοσιτς, του Μάντζαρη και του Χουέρτας «περνάει» όλο το παιχνίδι των ομάδων τους. Το Onsports αναλύει τα τέσσερα «μυαλά» των μονομάχων του Final 4 της Κωνσταντινούπολης.
Οι πλέι-μέικερ στο μπάσκετ είναι ό,τι τα «δεκάρια» στο ποδόσφαιρο. Ίσως μάλιστα, από τη στιγμή που οι οργανωτές στο σύγχρονο ποδόσφαιρο έχουν εκλείψει, ο ρόλος των πόιντ γκαρντς να είναι πολύ πιο ουσιαστικός.
Γρήγορη αντίληψη, αλτρουισμός, περιφερειακή όραση και μεγάλη αποφασιστικότητα, είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία που πρέπει να έχουν οι σύγχρονοι πλέι-μέικερς.
Δημήτρης Διαμαντίδης (Παναθηναϊκός)
Ό,τι και να πει κανείς για τον αρχηγό του «τριφυλλιού» είναι λίγο, πολύ λίγο. Οι τίτλοι και οι διακρίσεις μιλούν από μόνοι τους. Ο «Μητσάρας» στα 32 του παραμένει το βαρόμετρο για την ομάδα του, αφού τα κάνει όλα και συμφέρει. Πηδάει ψηλά, βάζει κρίσιμα σουτ, «κόβει» και δίνει ασίστ με το... τσουβάλι! Στη φετινή διοργάνωση έχει 30:22 λεπτά συμμετοχής ανά ματς, ενώ σκοράρει 11.3 πόντους. Στα δίποντα τα ποσοστά του κυμαίνονται στο 48%, στα τρίποντα στο 44%, ενώ στις βολές στο 87.7%! Μαζεύει 3.7 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ δίνει 4.9 ασίστ. Τα λάθη του είναι απόρροια των πολλών λεπτών συμμετοχής, αφού μετράει 2.6, ενώ «κλέβει» 1.5 μπάλες ανα ματς. Πιο γεμάτα στατιτικά δεν θα μπορούσε να έχει! Γι' αυτό, άλλωστε, ονομάζεται και «3D»!
Μίλος Τεόντοσιτς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας)
Τον ξέρουμε καλά και δεν... χρειάζεται να τον μάθουμε καλύτερα! Ο 23χρονος Σέρβος μοιάζει σα να παίζει για χρόνια σε υψηλό επίπεδο και η καριέρα του έχει μόνο ανοδική πορεία! Σου βγάζει ασίστ από την «κλειδαρότρυπα», δεν διστάζει να σουτάρει από οπουδήποτε, και με τα τεχνικά του στοιχεία υπερκαλύπτει τα μηδαμινά φυσικά του προσόντα. Αλλά ποιος νοιάζεται; Στη φετινή διοργάνωση έχει 25:50 λεπτά κατά μέσο όρο, ενώ πετυχαίνει 10.1 πόντους. Σουτάρει με 57.4% εντός παιδιάς, με 36.6% από τη γραμμή του τριπόντου και με 88.1% από τη γραμμή της «φιλανθρωπίας». Μέγιστο «κλέφτη» με 0.6 ανά παιχνίδι δεν τον λες, όμως δίνει 5.2 έτοιμα... καλάθια στους συμπαίκτες του, ενώ μαζεύει και 2.5 ριμπάουντ! Τέλος, κάνει περίπου 2.5 λάθη σε κάθε παιχνίδι. Περιττό να τονίσουμε πως χρειάζεται απόλυτη προσοχή!
Βαγγέλης Μάντζαρης (Ολυμπιακός)
Όποιος δεν πίστευε στον 22χρονο γκαρντ στην αρχή της σεζόν, καλά θα κάνει να το ξανασκεφτεί. Κοντά στον «Σοφό», Ντούσαν Ίβκοβιτς, έχει εξελιχθεί σε πολύ σημαντικό «εργαλείο» στα χέρια του προπονητή του και σε ένα υπερπολύτιμο... γρανάζι στην «ερυθρόλευκη» μηχανή. Όσο περνάει ο καιρός συνεχίζει να βελτιώνεται, γεγονός που του δίνει περισσότερο χρόνο συμμετοχής παιχνίδι με παιχνίδι. Πριν το Final 4 έπαιρνε 12:52 λεπτά συμμετοχής σε κάθε ματς, έχοντας μόλις 1.8 πόντους. Τα ποσοστά του χαρακτηρίζονται μέτρια, αφού σουτάρει με 30%, 33.3% και 44.4% σε δίποντα, τρίποντα και βολές αντίστοιχα. Δίνει 0.9 ασίστ ανά αγώνα, κάνει 0.6 κλεψίματα, ενώ είναι σχεδόν αλάνθαστος (0.2 λάθη). Για έναν 22χρονο, στην πρώτη του μόλις χρονιά σε υψηλό επίπεδο, δεν είναι και άσχημα.
Μαρσελίνιο Χουέρτας (Μπαρτσελόνα)
Είναι από τους Βραζιλιάνους που μπορούν να σε πείσουν πως η «χώρα του καφέ» βγάζει τόσο καλούς μπασκετμπολίστες, όσο ποδοσφαιριστές! Ιδανικός για αντικαταστάτης του Ναβάρο, καθώς του δίνει πολλές ανάσες, γρήγορος, με καθαρό μυαλό όπου χρειάζεται, ενώ μπορεί να σου κάνει το παιχνίδι και... ροντέο στους αιφνιδιασμούς. Παίζει 23:45 σε κάθε ματς, σκοράροντας 8.1 πόντους. Στα δίποντα έχει 55.7%, στα τρίποντα 43.1%, ενώ στις βολές έχει 83.35. «Κατεβάζει» 2.2 ριμπάουντ, δίνει 4.6 ασίστ (!), έχει 1.1 κλεψίματα, ενώ σαν... κλασικός Βραζιλιάνος κάνει 1.9 λάθη σε κάθε ματς.
Απ' ό,τι καταλάβατε, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα πρέπει να σταματήσουν ή να περιορίσουν με κάθε τρόπο τους οργανωτές των αντιπάλων τους!