Το «λουκέτο» στα κολυμβητήρια, η καταστροφή του ελληνικού πόλο!
Σε… εφιάλτη έχει εξελιχθεί η φετινή χρονιά για τον ναυταθλητισμό της χώρας με το ένα κολυμβητήριο να κλείνει μετά το άλλο * Μπιτσαξής: «Είναι ακριβό άθλημα», Διαθεσόπουλος: «Τεράστια τα προβλήματα και στις Εθνικές» * Διαμαρτύρονται τα σωματεία
Μία μπάλα και μία αλάνα είναι αρκετή για ένα παιδί που θέλει να παίξει ποδόσφαιρο, ακόμα και ένας κάδος αρκεί για ένα παιδί που θέλει να παίξει μπάσκετ, τι γίνεται όμως, όταν ένα παιδί θέλει να ασχοληθεί με την υδατοσφαίριση (πόλο);
Τότε θεωρείται ατυχής,… γκαντέμης και σε συνδυασμό με τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας, ανίκανος να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο άθλημα που αγαπάει, σε όποια πόλη κι αν βρίσκεται.
Και από το ρομαντικό της… υπόθεσης να το φέρουμε σε ρεαλιστικά γεγονότα. Στην Κρήτη εκτός της 25άρας πισίνας, δεν υπάρχει 50άρα πισίνα που να λειτουργεί τη δεδομένη χρονική στιγμή, για τις ομάδες πόλο και τους αθλητές. Στη Σύρο, ο θόλος κατέρρευσε τις προάλλες, ευτυχώς μεσάνυχτα οπότε δεν υπήρξε τραυματισμός, και θα μείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο. Στην Πάτρα, το θέμα κολυμβητήριο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Ο πρόεδρος του ΠΕΑΚ, Γιώργος Τελώνης δηλώνει αδυναμία του ΠΕΑΚ για τη συντήρηση του «Πεπανός» το οποίο δεν λειτουργεί εδώ και περίπου ένα μήνα, με τον ΝΟ Πατρών να προπονείται κυριολεκτικά σε… γούρνα, ενώ το ίδιο ισχύει και για την πατρινή κολυμβήτρια Νόρα Δράκου που προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπό άθλιες συνθήκες. Στην Αθήνα, το Ζάππειο κολυμβητήριο, μία άνοιγε, μία έκλεινε όλη την χρονιά με αποτέλεσμα, Παναθηναϊκός και Χίος να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, ενώ το Εθνικό κολυμβητήριο και αυτό του Παλαιού Φαλήρου στέγαζαν όποιον μπορούσαν. Το ανοικτό κολυμβητήριο της Βουλιαγμένης είχε υπάρξει επίσης το «στέγαστρο» για αρκετές ομάδες, αφού αυτό που δεν κάνει η Πολιτεία προσπαθούν να το κάνουν τα σωματεία μεταξύ τους, να εξυπηρετούν ο ένας τον άλλο. Το ίδιο άσχημα είναι τα πράγματα και για τη Θεσσαλονίκη, αφού το Ποσειδώνιο κολυμβητήριο ήταν κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ να έχει δηλώσει ως έδρα το κολυμβητήριο της Πτολεμαΐδας.
Δηλαδή, όσα έγιναν την τελευταία 15ετία για να πάει η ελληνική υδατοσφαίριση μπροστά, την τελευταία διετία έχουν αρχίσει να γίνονται… στάχτη και μπούλμπερη. Η απάντηση της Πολιτείας σε όλο αυτό: «Το πόλο είναι πολύ ακριβό άθλημα. Θέλει ιδιαίτερη μεταχείριση», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πάνος Μπιτσαξής σε ερώτησή μας τι μέλλει γενέσθαι με τα κολυμβητήρια σε ολόκληρη την χώρα.
Ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, όπως και ο ίδιος δήλωσε στο Onsports, έχει κουραστεί με την κατάσταση. «Είναι μία πραγματικότητα που έχει ξεκινήσει από πέρσι με αρκετά κολυμβητήρια. Ολόκληρη η Κρήτη δεν έχει 50αρα πισίνα, προβλήματα υπάρχουν στο Βόλο, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, εντός και εκτός Αττικής. Τεράστια προβλήματα τόσο για την αγωνιστική δράση όσο και για τις προετοιμασίες των ομάδων. Η Ομοσπονδία αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει πλέον και να τα λύσει. Ωστόσο, δείχνουμε κατανόηση και για αυτό προχωράμε σε αλλαγές έδρας, μετατοπίσεις έδρας, μετατοπίσεις στην Α2, αφού τα συγκεκριμένα προβλήματα έχουν αντίκτυπο στα πρωταθλήματα», ήταν τα λόγια του προέδρου της Ομοσπονδίας.
Και συνέχισε: «Δεν θέλω να κάνω τις Κασσάνδρες και να βρω δικαιολογίες, αλλά ένα σοβαρό και σωστό πρωτάθλημα θα πρέπει να διεξάγεται όπως έχει προγραμματιστεί. Εξάλλου, η ποιότητά του και το επίπεδό του δημιουργεί πρόβλημα και στις εθνικές. Επηρεάζει άμεσα τα πάντα. Εάν το πρωτάθλημα δεν διεξάγεται με όρους αξιοπιστίας τότε έχει παράπλευρες ενέργειες και φυσικά δεν είναι μόνο το πόλο, είναι και το κολύμπι».
Ο προπονητής του Καλαμακίου, Αλέξης Σταϊκόπουλος αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα, είπε: «Βγάλαμε όλη την προετοιμασία στην αρχή της χρονιάς χωρίς πισίνα για να δώσουμε παιχνίδια. Έχουμε καλό κλίμα στην ομάδα, το Καλαμάκι είναι από τα λιγοστά σωματεία στην Ελλάδα που μας πληρώνει στην ώρα του αλλά δεν έχουμε κολυμβητήριο για σωστή προπόνηση, οπότε όλες οι προσπάθειές μας πάνε… στράφι».
Παρωδία στην Πάτρα!
Η απόφαση της διοίκησης του Εθνικού κολυμβητηρίου Πατρών με σκοπό την παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης του «Αντ. Πεπανός» στη ΝΕ Πατρών, δεν είχε προηγούμενο. Το νερό στην κεντρική πισίνα του κολυμβητηρίου δεν ξεπερνούσε τον χειμώνα τους 22 βαθμούς κελσίου, με την Εθνική ομάδα να αντιμετωπίζει την Ισπανία για το World League και τους διεθνείς μας να εξομολογούνται πως το νερό εξακολουθεί να είναι κρύο. Την προηγούμενη Τρίτη το παιχνίδι της Ελλάδας με αντίπαλο τη Ρουμανία είχε προγραμματιστεί για την Πάτρα, ωστόσο τα προβλήματα στο «Πεπανός» στάθηκαν η αιτία για να γίνει τελικά το παιχνίδι στον Πειραιά.
Ο ΝΟ Πατρών πραγματοποιεί την προπόνησή του εδώ και περίπου ένα μήνα στο κολυμβητήριο του Πανεπιστημίου, ενώ η διοίκηση του ΠΕΑΚ δείχνει να αδιαφορεί τόσο για τον ναυταθλητισμό της πόλης όσο και στις αντιδράσεις των γονέων που έχουν σταματήσει να πηγαίνουν τα παιδιά τους για προπονήσεις.
«Η μη λειτουργία του κολυμβητηρίου «Αντ. Πεπανός» αποτελεί «στραγγαλισμό» για τα σωματεία. Οι γονείς δεν φέρνουν πλέον τα παιδιά τους στις πισίνες και όση δουλειά είχε γίνει στις υποδομές πάει.. στράφι», δήλωσε από την πλευρά του ο προπονητής του ΝΟ Πατρών, Γιάννης Γιαννουρής.
* Στην φωτογραφία διακρίνεται η Νόρα Δράκου και ο προπονητής της Γιώργος Λεκάκης, καθώς και οι συνθήκες στις οποίες γίνεται η προετοιμασία ενόψει της συμμετοχής της αθλήτριας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.