Λεβ Γιασίν: Η «Μαύρη Αράχνη» του ποδοσφαίρου!

Λεβ Γιασίν: Η «Μαύρη Αράχνη» του ποδοσφαίρου!

Σαν σήμερα, 20 Μαρτίου του 1990, έφυγε απ΄την ζωή ο μεγαλύτερος τερματοφύλακας της ιστορίας του ποδοσφαίρου, ο Λεβ Γιασίν, και το Onsports σας ταξιδεύει στην ζωή της «Μαύρης Αράχνης».

Γεννημένος στις 22 Οκτωβρίου του 1929, από γονείς εργάτες, έπιασε δουλεία σε ηλικία 12 ετών λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για να βοηθήσει στην παραγωγή πολεμικού υλικού.

Αυτό το γεγονός ήταν η αιτία να γίνει γνωστό το όνομα του πιτσιρικά, Λεβ, καθώς αγωνίστηκε με την ομάδα του εργοστασίου σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, με την Ντιναμό Μόσχας να μένει εντυπωσιασμένη από τον νεαρό, αποκτώντας τον.

Ο Γιασίν έκανε το ντεμπούτο του το 1950 με την Ντιναμό, ωστόσο δεν ξεκίνησε καλά, καθώς δέχτηκε «φτηνά» γκολ, ενώ αγωνίστηκε ξανά το 1953. Αξίζει να σημειώσουμε πως όσο δεν αγωνιζόταν, ο Γιασίν αγωνίστηκε και με την ομάδα χόκεϊ, κατακτώντας και το Κύπελλο!

Ο Γιασίν φόρεσε την φανέλα της Ντιναμό Μόσχας μέχρι το 1971, οπότε και αποσύρθηκε έχοντας αγωνιστεί σε 326 παιχνίδια, ενώ οι εμφανίσεις του με την Εθνική Ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης τον έκαναν διάσημο.

Ο Γιασίν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης το 1956, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα οδήγησε την Σοβιετική Ένωση μέχρι την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, πραγματοποιώντας σπουδαίες εμφανίσεις.

Αγωνιστικά ο Γιασίν ξεχώριζε για την ευκινησία του και την ευστροφία του, καθώς «διάβαζε» εξαιρετικά τις φάσεις με αποτέλεσμα να βλέπει τους κινδύνους για την εστία του, πριν εκείνοι δημιουργηθούν. Ωστόσο, αυτό που τον έκανε διάσημο, ήταν το γεγονός πως φορούσε μόνιμα μαύρη εμφάνιση, κάτι το οποίο τον έκανε γνωστό ως «Η Μαύρη Αράχνη».

Μάλιστα, ο Γιασίν θεωρούνταν σπεσιαλίστας στα πέναλτι, καθώς η μαυροντυμένη φιγούρα κάτω από τα δοκάρια σε συνδυασμό με τα εκπληκτικά προσόντα του Γιασίν, έκαναν τους αντίπαλους επιθετικούς να ευστοχούν με το… ζόρι!

Χαρακτηριστική είναι η ατάκα του Γιασίν: «Η χαρά να βλέπεις τον Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα είναι η μόνη που μπορεί να ξεπεράσει την χαρά από την απόκρουση ενός πέναλτι».

Ο Λεβ Γιασίν ήταν τόσο σπουδαίος τερματοφύλακας, που το 1963 κατάφερε να κατακτήσει την «Χρυσή Μπάλα», δηλαδή ανακηρύχτηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Ευρώπης κάτι το οποίο δεν έχει καταφέρει ποτέ άλλος γκολκίπερ, ακόμη και σήμερα.

Ο Γιασίν, έλαβε και το βραβείο του τάγματος του Λένιν το 1968, ενώ στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του, το 1971, αγωνίστηκαν οι Εουσέμπιο, Πελέ και Μπεκενμπάουερ, με τον κόσμο στις κερκίδες να ξεπερνάει τις 100 χιλιάδες!

Στις 20 Μαρτίου του 1990, ο Λεβ Γιασίν έφυγε από την ζωή λόγω των επιπλοκών που δημιουργήθηκαν στο ακρωτηριασμένο πόδι του…

Η FIFA ανακήρυξε τον Λεβ Γιασίν ως τον κορυφαίο τερματοφύλακα του Αιώνα, αλλά και μέλος της καλύτερης ενδεκάδας του Αιώνα.

Ο Γιασίν σε νούμερα:

Αγωνίστηκε σε 812 παιχνίδια συνολικά στην καριέρα του.

320 παιχνίδια βασικός στη Ντιναμό Μόσχας

78 διεθνείς εμφανίσεις (δέχτηκε 70 γκολ)

13 αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου (4 παιχνίδια χωρίς να δεχτεί γκολ)

2 εμφανίσεις στην «επίλεκτη ενδεκάδα (ΧΙ) κόσμου» (το 1963 κόντρα στην Αγγλία - 1968 κόντρα στην Βραζιλία)

Τιμητικό παιχνίδι από την ΦΙΦΑ το (1971)

480 παιχνίδια χωρίς να δεχτεί γκολ.

Διακρίσεις

Ευρωπαίος Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς, Βραβείο (1963)

4η θέση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλου (1966)

3 φορές Καλύτερος τερματοφύλακας της ΕΣΣΔ (1960,1963,1966)

22 επίσημες σεζόν με τον ίδιο σύλλογο (1950 - 1970)

Τάγμα του Λένιν (1967)

Ολυμπιακό Τάγμα (1986)

Χρυσό Τάγμα της FIFA για την Αρετή (1988)

Χρυσό μετάλλιο «του σφυριού και του δρεπανιού» (αστέρι) του Ήρωα της Σοσιαλιστικής Εργατιάς μαζί με το Τάγμα του Λένιν (ισάξιο με το στρατιωτικό βραβείο «Ήρωας της ΕΣΣΔ») (1989)

Τίτλος του «Καλύτερου Τερματοφύλακα του Αιώνα» της FIFA, , και μέλος της «Ενδεκάδας (ΧΙ) του Αιώνα» της ΦΙΦΑ (2000)

Χρυσός Παίκτης της Ρωσίας από την Ποδοσφαιρική Ένωση της Ρωσίας, ως ο πιο εξέχων παίκτης τους τα τελευταία 50 χρόνια (Νοέμβριος 2003 για τον εορτασμό του Ιωβηλαίου της UEFA).

Λεβ Γιασίν: Η «Μαύρη Αράχνη» του ποδοσφαίρου!



Stoiximan Super League: Τα ντέρμπι «παίζουν» στην COSMOTE TV
Stoiximan Super League: Τα ντέρμπι «παίζουν» στην COSMOTE TV
Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός AKTOR - Προμηθέας λόγω του ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός AKTOR - Προμηθέας λόγω του ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Οι διαιτητές των playoffs: Σλοβένος στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός, Δανός στο Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
Οι διαιτητές των playoffs: Σλοβένος στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός, Δανός στο Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
Κύπελλο Ελλάδας, Παναθηναϊκός - Άρης: Τελικό με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα θέλει ο Καρυπίδης
Κύπελλο Ελλάδας, Παναθηναϊκός - Άρης: Τελικό με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα θέλει ο Καρυπίδης
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved