Τα απίστευτα νούμερα του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ

Τα απίστευτα νούμερα του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ

Πριν 15 ακριβώς χρόνια έφτανε τους 36.000 πόντους στο ΝΒΑ, στον δρόμο του για το απόλυτο ρεκόρ των 38.387 που πιθανότατα δεν θα σπάσει ποτέ

Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο

Όσοι είμαστε εκεί κοντά στα 40 στην ηλικία -ή μεγαλύτεροι- είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε τα θρυλικά ματς των LA Lakers με τους Boston Celtics, εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Και ήμασταν όλοι καταγοητευμένοι με τις ραβέρσες και τις τάπες μιας παραμυθένιας φιγούρας με παράξενο όνομα. Ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, αυτός ο άνθρωπος - αράχνη, με τις εξωπραγματικές διαστάσεις και τα παράξενα γυαλιά ήταν ένα ζωντανό είδωλο. Οι νεώτεροι τον γνωρίζουν ακριβώς γι’ αυτά τα στοιχεία που τον έβαλαν στο Πάνθεον της ποπ κουλτούρας: Για το look, το όνομα και για την σύνδεσή του με τα τιμημένα ‘80s. Έχοντας μεγαλώσει με τον Μάικλ Τζόρνταν, τον Σακίλ Ο’ Νιλ ή τον Κόμπι Μπράιαντ, ίσως δεν έχουν αίσθηση της μπασκετικής αξίας του σέντερ φορ των ιστορικών LA Lakers. Και εμείς οι παλιότεροι ίσως σιγά σιγά να την ξεχνάμε...

Αλλά όχι. Αρκεί μια ματιά στα περίφημα στατιστικά του, αυτά τα απίστευτα νούμερα που δεν θα αλλάξουν ποτέ (και κάποια δεν θα σπάσουν ποτέ...) για να επανέλθουμε στην τάξη οι παλιοί και για να μείνουν με το στόμα ανοικτό οι νέοι. Αφορμή μας είναι το γεγονός πως ακριβώς πριν 15 χρόνια, στις 24 Φεβρουαρίου του 1987, σ’ ένα εκτός έδρας ματς με τους Phoenix Suns, το οποίο κέρδισαν 97-93, ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ σημείωνε τον 36.000ό του πόντο στο ΝΒΑ και σημείωνε το πρώτο τρίποντο της καριέρας του! Εκείνη την εποχή, με τους 36.000 πόντους του ήταν ήδη πάνω από 4.500 μακριά από τον Γουίλτ Τσάμπερλεν που ερχόταν δεύτερος.

Τελικά το κοντέρ του τερμάτισε στους 38.387 πόντους, όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Και από την στιγμή που ούτε ο Καρλ Μαλόουν με τα 19 χρόνια καριέρας το έσπασε (έφτασε τους 36.928), ούτε ο μυθικός Μάικλ Τζόρνταν (32.292), τότε πιθανότατα αυτό το ρεκόρ δεν θα καταρριφθεί ποτέ. Κι όμως, δεν είναι το μόνο.

 JAB-GLASS

Τα περίφημα γυαλιά του ενθουσίαζαν όλους τους πιτσιρικάδες την δεκαετία του ’80.


Τα ρεκόρ του Τζαμπάρ στο ΝΒΑ

- 38.387 πόντοι: Οι περισσότεροι που έχει πετύχει ποτέ ένας παίκτης του ΝΒΑ. Τους σκόραρε σε είκοσι χρόνια καριέρας. Ξεκίνησε το 1969 από τους Milwaukee Bucks και αποσύρθηκε το 1989 ως παίκτης των LA Lakers, στους οποίους είχε πάει το 1975. Ήταν 42 ετών όταν αποσύρθηκε.

- 19 φορές επιλογή για ένα All-Star game (έπαιξε τις 18): Δεύτερος έρχεται ο Σακίλ Ο’ Νιλ με 15 επιλογές, ενώ από 14 έχουν οι Μπράιαντ, Γκαρνέτ, Τζόρνταν, Καρλ Μαλόουν και Τζέρι Γουέστ. Οι Μπράιαντ και Γκαρνέτ όμως έχουν από 13 ματς. Ο Κόμπι θα επιχειρήσει να φθάσει το ρεκόρ του Τζαμπάρ, αλλά είναι κι αυτός πια 34 ετών και μάλλον δεν θα είναι τόσο εύκολο.

- 57.446 λεπτά στο παρκέ: Εννοείται πως είναι το απόλυτο ρεκόρ για κάποιον παίκτη του ΝΒΑ. Ο Καρλ Μαλόουν ακολουθεί με 54.852 και ο Έλβιν Χέιζ με 50.000. Αν προσθέσουμε και τα play-offs, το νούμερο του Τζαμπάρ ανεβαίνει στα 66.297 λεπτά και του Μαλόουν στα 62.759, ενώ τρίτος ανεβαίνει ο Γουίλτ Τσάμπερλεν με 55.418.

- 15.837: Τα περισσότερα καλάθια που έχει πετύχει ποτέ παίκτης του ΝΒΑ

- 28.307: Τα περισσότερα σουτ που έχει επιχειρήσει ποτέ παίκτης του ΝΒΑ. Το ποσοστό ευστοχίας είναι μάλιστα 55,95%, κάτι που δεν αποτελεί μεν ρεκόρ, αλλά δεν παύει να είναι το 10ο μεγαλύτερο στην ιστορία του ΝΒΑ. Για κάποιον που έπαιζε 20 χρόνια, λέει πολλά...

 OBAMA-JAB

Ο Τζαμπάρ με τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα

 

Τα υπόλοιπα απίθανα νούμερα

- 8 φορές σκόραρε πάνω από 50 πόντους: Μόνο 5 παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ το έχουν κάνει περισσότερες φορές, ο Τσάμπερλεν (105), ο Τζόρνταν (30), ο Κόμπι (23), Ο Έλτζιν Μπέιλορ (14) και ο Άλεν Άιβερσον (11). Οι ίδιοι τον περνούν και στα ματς με 40 πόντους και πάνω...

- 1.560 παιχνίδια: Μόνο η «Νέμεσίς» του, ο Ρόμπερτ Πάρις των Celtics έχει περισσότερα (1611).

- 17.440 ριμπάουντ: Είναι το τρίτο μεγαλύτερο νούμερο του ΝΒΑ. Από πάνω του οι Γουίλτ Τσάμπερλεν (23.924) και Μπιλ Ράσελ (21.620).

- 3.189 τάπες: Επίσης το τρίτο μεγαλύτερο ρεκόρ, μετά τις 3.830 του Χακίμ Ολάζουγιον και τις 3.289 του Ντικέμπε Μουτόμπο.

- 2,18 μ.: Το ύψος του. Hταν μόλις 100 με 105 κιλά όταν έπαιζε μπάσκετ, ήταν ταυτόχρονα γρήγορος και εκρηκτικός. Και ο τρόπος του να αντιμετωπίζει τους δυνατότερους αντιπάλους του, ήταν η θρυλική ραβέρσα. Εκμεταλλευόμενος τα μακριά του χέρια και την ευελιξία του, σούταρε μακριά από τα χέρια του αντιπάλου, στέλνοντας τη μπάλα με μια πορεία «αγκιστριού» στο καλάθι.

HILLARY-CLINTON-KAREEM-ABDUL

Με την Χίλαρι Κλίντον που τον αναγόρευσε «Πρέσβη Πολιτισμού» των ΗΠΑ

 

10 ακόμη πράγματα που πρέπει να ξέρετε γι’ αυτόν

- Έγινε ο παίκτης με τους περισσότερους πόντους στο ΝΒΑ στις 5 Απριλίου του 1984, σε ένας ματς κόντρα στην Utah Jazz. Σκόραρε τον 31.210ό του πόντο με μια ραβέρσα - σήμα κατατεθέν, έπειτα από ασίστ του Μάτζικ. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στον Γουίλτ Τσάμπερλεν.

- Το κανονικό του όνομα είναι Φέρντιναντ Λιούις Άλσιντορ Τζ. Άλλαξε το όνομά του το 1969, όταν αποφοίτησε από το κολλέγιο και αποφάσισε να ασπασθεί την μουσουλμανική θρησκεία. Ο λόγος γι’ αυτό ήταν γιατί ήθελε να αποτίσει έναν φόρο τιμής στους σκλάβους προγόνους του που ήλθαν από την Αφρική και των οποίων το γενεαλογικό δέντρο κατάφερε να συμπληρώσει ο πατέρας του, όταν ο Λιούις ήταν πιτσιρικάς ακόμη.

- Και στο NCAA έγραψε ιστορία. Μέχρι σήμερα, τα περισσότερα ρεκόρ στο Πανεπιστήμιο για το οποίο αγωνιζόταν (το UCLA) είναι δικά του, με κορυφαίο εκείνο των 61 πόντων σε ένα παιχνίδι που σημείωσε το 1967.

- Πριν γίνει draft για το ΝΒΑ (νούμερο 1 στους Milwaukee Bucks το 1969) είχε απορρίψει μια πρόταση των Harlem Globetrotters. Λέγεται ότι το ποσό που τού προσέφεραν ήταν πάνω από 1 εκατ. δολάρια (και μιλάμε για τέλη ‘60s!)

- Tη σεζόν ’75-’76, που ήταν η πρώτη του στους LA Lakers, έκανε άλλο ένα μαγικό νούμερο. Το σύνολο των πόντων, των ριμπάουντ και των ασίστ του ξεπέρασε το 4.000. Έκτοτε κανείς άλλος παίκτης στο ΝΒΑ δεν έχει ξαναπετύχει κάτι τέτοιο μέσα σε μία μόνο σεζόν.

- Στους θρυλικούς τελικούς κόντρα στους Boston Celtics to 1985, μετά την πρώτη ήττα των LA Lakers με το συντριπτικό 148-114 σχεδόν δεν κοιμήθηκε μέχρι το επόμενο ματς. Επί δύο ημέρες έβλεπε βίντεο του αγώνα και έκανε μαραθώνιες προπονήσεις μόνος του, αγνοώντας ακόμη και τον προπονητή του, τον θρυλικό Πατ Ράιλι που τού συνιστούσε ξεκούραση. Οι LA Lakers κέρδισαν το επόμενο ματς με 109-102 και ο Τζαμπάρ πέτυχε 30 πόντους. Συνέχισε με αυτόν τον μέσο όρο ως το τέλος των play-offs, δίνοντας, φυσικά, τον τίτλο στην ομάδα του.

- Υποφέρει από ημικρανίες και γι’ αυτό το λόγο κάνει χρήση θεραπευτικής μαριχουάνας.

- Το 1980 έπαιξε ένα μικρό ρόλο στην ταινία «Μια τρελή κι απίθανη πτήση». Έκανε τον βοηθό πιλότου, αλλά ένα παιδάκι επέμενε ότι επρόκειτο για τον... Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ.

- Έχει γράψει 8 βιβλία και τα περισσότερα έχουν γίνει best-seller. Κι όμως, δεν μιλάμε μόνο για την αυτοβιογραφία του ή για αναμνήσεις από τα χρόνια του ΝΒΑ. Το μεγάλο του ενδιαφέρον είναι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και τα δύο του βιβλία που αναφέρονται σε αυτόν σημείωσαν επίσης μεγάλη επιτυχία.

- Εδώ και ένα μήνα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον τού ανέθεσε τον ρόλο του «Πρέσβη Πολιτισμού» της χώρας, τον οποίον αποδέχτηκε με ενθουσιασμό, αφού παλιότερα τον είχε και ένα από τα είδωλά του, ο τρομπετίστας Λούι Άρμστρονγκ.

 JAB-WOODEN

1967, στο UCLA, με τον κόουτς Τζον Γούντεν.

 

p1 kareem

1970, rookie της χρονιάς στο ΝΒΑ.

 

 ALCIDOR-ILLUST

Από θέμα του Sports Illustrated, το 1966

 

JAB-HAT

Με... ισλαμικό λουκ.

 

33 abdul jabbar-RAV

Η ραβέρσα – σήμα κατατεθέν κόντρα στον πιο μεγάλο του αντίπαλο, τον Ρόμπερτ Πάρις.

 

CAMP-JAB

Σε καλοκαιρινό training camp με τους LA Lakers, το 1980.

 



Στην κορυφή της Ευρώπης για 7η φορά ο Λευτέρης Πετρούνιας - Ιστορικό χρυσό στο Ρίμινι
Στην κορυφή της Ευρώπης για 7η φορά ο Λευτέρης Πετρούνιας - Ιστορικό χρυσό στο Ρίμινι
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: Με Πετρούσεφ στην 12άδα για το Game 2 οι «ερυθρόλευκοι»
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: Με Πετρούσεφ στην 12άδα για το Game 2 οι «ερυθρόλευκοι»
Άνοιξε πειθαρχική διαδικασία η Euroleague για Μπολτάουζερ
Άνοιξε πειθαρχική διαδικασία η Euroleague για Μπολτάουζερ
Ρέντη: Στη φυλακή 3 από τους 10 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν
Ρέντη: Στη φυλακή 3 από τους 10 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved