Ο ύμνος του Παναθηναϊκού
Σε ένα πακέτο από τσιγάρα δημιουργήθηκε ο ύμνος του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, από δυο μεγάλους ανθρώπους της ελληνικής μουσικής…
Ήταν το 1958 όταν μετά από μια νίκη του Παναθηναϊκού επί του Απόλλωνα, ο Γιώργος Οικονομίδης κι ο Γιώργος Μουζάκης κατηφόριζαν τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας κι ο πρώτος άρχισε να μουρμουρίζει κάποιους στίχους. «Παναθηναϊκέ μεγάλε και τρανέ», ήταν η σκέψη του και φρόντισε να την αποτυπώσει άμεσα στο χαρτί.
Πεντάγραμμο και παρτιτούρες δεν υπήρχαν… πρόχειρα εκείνη τη στιγμή, αλλά κι ένα πακέτο από τσιγάρα «Κεράνης» ήταν αρκετό για να γίνει η δουλειά. Ο Μουζάκης σχεδίασε πάνω του ένα πεντάγραμμο και δεν άργησε να δώσει «ζωή» στους στίχους του Οικονομίδη. Έτσι, δημιουργήθηκε ο ύμνος του Παναθηναϊκού. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως το σφύριγμα το οποίο ακούγεται στην αρχή και στο τέλος του ύμνου, το εμπνεύστηκε ο Μουζάκης από τη μουσική της ταινίας «Η Γέφυρα του ποταμού Κβάι».
Το τραγούδι του ύμνου του Παναθηναϊκού ηχογραφήθηκε πρώτη φορά σε στούντιο το 1962 και πρώτος ερμηνευτής ήταν ο Γιάννης Βογιατζής. Έκτοτε υπήρξαν αρκετές παραλλαγές, πολλά άλλα τραγούδι αφιερωμένα στον Παναθηναϊκό, ωστόσο όποτε οι «πράσινοι» αγωνίζονται στην έδρα τους ο ύμνος της ομάδας, ο πρωτότυπος, συνοδεύει την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο και τα πανηγύρια στις επιτυχίες τους.
Οι στίχοι του ύμνου του Παναθηναϊκού:
«Σύλλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος
δεν υπάρχει άλλος πιο δυναμικός
και χιλιάδες φίλοι, μόλις δουν τριφύλλι,
ζήτω λένε ο Παναθηναϊκός.
Παναθηναϊκέ-Παναθηναϊκέ
Παναθηναϊκέ μεγάλε και τρανέ.
Παναθηναϊκέ-Παναθηναϊκέ
πρωταθλητή σ' όλα τα σπορ παντοτινέ.
Σ' έχουνε δοξάσει οι γνωστοί σου άσσοι
που λεβέντες είναι όλοι με καρδιά.
Χαίρεται η Ελλάδα που 'χει τέτοια ομάδα,
που της νίκης έχει πάντα τα κλειδιά.
Παναθηναϊκέ-Παναθηναϊκέ
Παναθηναϊκέ μεγάλε και τρανέ.
Παναθηναϊκέ-Παναθηναϊκέ
πρωταθλητή σ' όλα τα σπορ παντοτινέ»