Superleague α λα γαλλικά… (video)
Είθισται οι Γάλλοι ποδοσφαιριστές να συνδυάζουν την ταχύτητα, με τη τεχνική. Αυτός είναι ο κανόνας, γι’ αυτό και είναι περιζήτητοι από όλα τα ευρωπαϊκά κλαμπ.
Τα τελευταία χρόνια, πολλοί παίκτες, από την εν λόγω χώρα, προτιμάνε την Ελλάδα, για να αγωνιστούν. Ορισμένοι κάνουν τη διαφορά και τιμούν τα λεφτά που παίρνουν, ενώ ορισμένοι άλλοι προτιμούν τον ήλιο, το φαγητό, αλλά και τη νυχτερινή ζωή…
Βέβαια, αυτό ισχύει γενικά για τους ξένους ποδοσφαιριστές και έτσι δεν μπορούμε να τα… βάλουμε μόνο με αυτούς.
Τη φετινή σεζόν, στη Superleague, το γαλλικό… χρώμα είναι έντονο. Το πρωτάθλημά μας, έχει 14 «καθαρόαιμους» Γάλλους ποδοσφαιριστές, με τον Τζιμπρίλ Σισέ να είναι το μεγαλύτερο «όνομα», ενώ η τελευταία… πινελιά, προστέθηκε χθες (8/2), με την μεταγραφή του Φαμπρίς Πανκράτ στη Λάρισα.
Η μεγάλη απογοήτευση, από τους γάλλους παίκτες που αγωνίζονται στη Superleague, είναι ο Σίντνεϊ Γκοβού, που ήρθε στον Παναθηναϊκό, ύστερα από μια πλούσια καριέρα στη Λιόν, ωστόσο, δεν έχει προσφέρει τα αναμενόμενα.
Αντίθετα, πολύ καλές εντυπώσεις αφήνει ο Φρανσουά Μοντέστο, που έχει βοηθήσει -μέχρι στιγμής- σημαντικά τον Ολυμπιακό.
Παράλληλα, υπάρχουν και κάποιοι παίκτες, που ανήκουν σε ελληνικούς συλλόγους και θεωρούνται Γάλλοι, ωστόσο, οι ρίζες τους είναι από κάποια άλλη χώρα.
Αναλυτικά οι Γάλλοι ποδοσφαιριστές της Superleague:
1. Φρανσουά Μοντέστο (Ολυμπιακός)
2. Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ (Παναθηναϊκός)
3. Τζιμπρίλ Σισέ (Παναθηναϊκός)
4. Σίντνεϊ Γκοβού (Παναθηναϊκός)
5. Νταμιέν Πλεσί (Παναθηναϊκός)
6. Μαρκ Πφερτζέλ (Καβάλα)
7. Πιέρ Ντικρόκ, (Καβάλα)
8. Ρικάρντο Φατί (Αρης)
9. Τόμας Σαβιέ (Ολυμπιακός Βόλου)
10. Μονσέφ Ζερκά (Ηρακλής)
11. Σεντρίκ Βαρό (Πανιώνιος)
12. Φαμπρίς Πανκράτ (Λάρισα)
13. Γιουλ Μάουεν (Πανσερραϊκος)
14. Μαουρίτσιο Νταλέ (Πανσερραϊκός)
Ειδικές περιπτώσεις:
1. Ραφίκ Τζιμπούρ (Ολυμπιακός)
2. Σεντρίκ Καντέ (Παναθηναϊκός)
3. Ζαουάν Ζαϊρι (Ολυμπιακός)
4. Καρίμ Σολτάνι (Ηρακλής)
Τα «είδωλα» τους…
Στο μεταξύ, καλό θα ήταν να κάνουμε μια αναφορά, στους δέκα καλύτερους Γάλλους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Άλλωστε, οι περισσότεροι από τους παίκτες που αγωνίζονται στη Superleague, τους είχαν για «είδωλό» τους.
Αναλυτικά:
10. Φαμπιάν Μπαρτέζ: Ο Γάλλος τερματοφύλακας έχει πλήθος διακρίσεων με τις Μαρσέιγ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μονακό, αλλά και την εθνική. Ήταν μέλος της «χρυσής» ομάδας που κατέκτησε Παγκόσμιο Κύπελλο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (1998, 2000).
9. Μπαζίλ Μπολί: Τον ανέδειξε ο Γάλλος προπονητής, Γκι Ρου, όταν αγωνιζόταν στην Οσέρ. Ήταν ο σκόρερ του νικητήριου γκολ της Μαρσέιγ στον τελικό του ανανεωμένου Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μίλαν το 1993.
8. Αλέν Ζιρές: Ανήκε στο δυναμικό της εθνικής ομάδας της Γαλλίας, που κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1984. Διακρίθηκε, επίσης, με τις φανέλες των Μπορντό και Μαρσέιγ.
7. Τιερί Ανρί: Ο Γάλλος επιθετικός ήταν ο ηγέτης της εθνικής ομάδας, αλλά και μέλος της επιθετικής τριάδας που πέτυχε 100 γκολ τη σεζόν 2009-2010, όταν η Μπαρτσελόνα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης και νταμπλούχος Ισπανίας
6. Ερίκ Καντονά: Το όνομά του αντιστοιχεί στο Νο 7 της φανέλας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και είναι μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ιστορία. Έδειξε το ταλέντο του στην Οσέρ και τη σπουδαία Μαρσέιγ των αρχών της προηγούμενης δεκαετίας.
5. Ζαν Πιερ Παπέν: Ο Τζιμπρίλ Σισέ τον αποκάλεσε είδωλό του! Είχε αγωνιστεί, μεταξύ άλλων, στις Μαρσέιγ, Μίλαν, Μπάγερν και Μπορντό, όμως, στη Μασσαλία είναι μύθος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλοι τον θαύμαζαν, για το γεγονός ότι μπορούσε να σκοράρει από τις πιο απρόβλεπτες θέσεις.
4. Ντιντιέ Ντεσάμπ: Το 1998 ηγήθηκε της προσπάθειας της εθνικής ομάδας της Γαλλίας, προς την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1998. Έλαμψε με τη Μαρσέιγ του 1993 και τη σπουδαία Γιουβέντους του ‘90, ενώ στάθηκε επάξια στο ρόλο του αρχηγού.
3. Ρεϊμόν Κοπά: Ο πρώτος σπουδαίος παίκτης του γαλλικού ποδοσφαίρου. Συμμετείχε σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα (1954, 1958) και φημιζόταν για την άψογη μεταβίβαση και την ντρίπλα του. Αγωνίστηκε στη μεγάλη Ρέμς της δεκαετίας του ’50.
2. Ζινεντίν Ζιντάν: Ένας από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών είναι ο «Ζιζού». Ήταν ηγέτης των «τρικολόρ» στη «χρυσή» διετία 1998-2000, ενώ το γκολ που πέτυχε στον τελικό του 2002, με τη Ρεάλ επί της Λεβερκούζεν, είναι από τα ομορφότερα του Τσάμπιονς Λιγκ!
1. Μισέλ Πλατινί: Ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ έχει ψηφιστεί ως ο Ευρωπαίος παίκτης της χρονιάς για τρεις συνεχόμενες σεζόν: 1983, 1984 και 1985. Ήταν αρχηγός της εθνικής Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1984 και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, με 9 γκολ.
Στο παρακάτω βίντεο ορισμένες από τις καλύτερες στιγμές του Ερίκ Καντόνα!