Όταν ο Βλάσσης Μάρας σύστησε στον κόσμο το όργανό του (photos)
Σαν σήμερα στις 4/11/2001, οι Ελληνες έμαθαν τι εστί Βλάσης Μάρας και μονόζυγο, αφού ο 17χρονος τότε γυμναστής κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο συγκεκριμένο όργανο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ενόργανης στη Γάνδη.
Έκτοτε ο βραχύσωμος γυμναστής κατέκτησε ένα ακόμη χρυσό στο Ντέμπρετσεν το 2002, ενώ ενδιάμεσα δεν είχε αφήσει χρυσό για χρυσό σε όποιο τουρνουά μετείχε, ευρωπαϊκό, παγκόσμιο, κύπελλο, επίσημο μίτινγκ ή φιλικό. Φτωχό δίπλα τους γυαλίζει όσο μπορεί το χάλκινο στο Ααρχους το 2006.
Ως τον Νοέμβριο του 2001, ο 18χρονος τότε (σ.σ. γεννήθηκε στις 31 Μαρτίου 1983) μαθητής της Β’ Λυκείου ήταν ένας από τους άγνωστους αθλητές πίσω από τον διάσημο χρυσό Ολυμπιονίκη του 1996 Ιωάννη Μελισσανίδη και τον αγαπητό στον κόσμο ασημένιο ολυμπιονίκη του 2000, Δημοσθένη Ταμπάκο.
Εν μια νυκτί, όμως, και με την ΕΡΤ να κάνει ακόμη τότε απευθείας τηλεοπτικές μεταδόσεις των Ευρωπαϊκών και Παγκοσμίων πρωταθλημάτων γυμναστικής, ο Μάρας μπήκε στα σπίτια των Ελλήνων που ως τότε έβλεπαν το μονόζυγο ως απλά ένα δύσκολο, αλλά πολύ εντυπωσιακό αγώνισμα, στο οποίο «δεν έχουμε Έλληνα».
Ο παππούς, ο προπονητής και τα λινκ
Και μετά τους παππούδες της Κατερίνας Θάνου, ήταν ο παππούς του Μάρα ο διασημότερος στην Ελλάδα, εκείνες τις ημέρες. Απευθείας συνδέσεις με το Κιάτο από όπου κατάγεται ο Ελληνας γυμναστής, τα δάκρυα και οι ευχές του παππού, η χαρά των γονιών, τα λόγια του προπονητή και το τσαγανό του Σάκη. Διότι ο Βλάσσης, ακούει και στο «Σάκης».
Κεφάλαιο προπονητής, volume 1 . Εκεί γνωρίζουμε και τον Δημήτρη Ράφτη. Αυτόν τον κύριο που στέκεται ακριβώς δίπλα στο μονόζυγο και είναι σε ετοιμότητα κάθε φορά που ο Σάκης αφήνει τα χέρια από την μπάρα για άσκηση υψηλού ρίσκου. Μόνο που δεν είναι αυτό το κύριο μέλημά του. Για να φτάσει ως εκεί ο Μάρας, περνάνε ατέλειωτες ώρες μαζί, είτε φτιάχνοντας το πρόγραμμα, είτε -κυρίως- στις προπονήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μικρός έχει γίνει ανάδοχος σε ένα από τα παιδιά του προπονητή του. Είναι οικογενειακό το κλίμα από την πρώτη μέρα. Και πώς να μην είναι άλλωστε, αφού είναι μαζί πάνω από μια δεκαετία.
Εκείνο το χρυσό στο Παγκόσμιο της Γάνδης ήταν μόνο η αρχή. Εννέα χρόνια μετά, ο Μάρας έφτασε να είναι ο πρώτος αθλητής στο μονόζυγο που συμπλήρωσε 5 χρυσά ευρωπαϊκά μετάλλια. Ο αθλητής της Ειρήνης Περιστερίου είχε κατέβει στο Παγκόσμιο του 2001 με αρχική αξία δέκα στο πρόγραμμά του και πήρε 9.737 βαθμούς, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ουκρανό Ολεκσάντρ Μπέρες και τον Αυστραλό Φιλίπ Ρίτσο, που μοιράστηκαν το ασημένιο με 9.727 βαθμούς.
Επειδή ήταν άτακτος!
Και όλα αυτά γιατί ο πιτσιρικάς είχε μεγάλη ενεργητικότητα και αρκετούς μπελάδες. Κάπως έπρεπε οι γονείς του να τον κάνουν να ξεδίνει. Και το βρήκαν. Πέντε ετών γράφτηκε στον Πρωτέα Αιγάλεω. Βρήκε κι αυτός όμως έναν τρόπο να βγάλει χρήματα και να αγοράσει το πρώτο το αυτοκίνητο -ακολούθησαν πολλά και κάποια αγωνιστικά. Αφότου στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής, έπρεπε να στρωθεί στο διάβασμα για να πάρει το απολυτήριο Λυκείου, μιας και το είχε παραμελήσει ένα χρόνο νωρίτερα λόγω Μεσογειακών.