O Rene Lacoste και η υπόσχεση! (video + photos)
Ο Πιερ Λακόστ είχε έναν και μόνο όρο για τον γιο του Ρενέ (Lacoste, με σήμα τον κροκόδειλο), όταν εκείνος του ανακοίνωσε πως θέλει να γίνει τενίστας: να γίνει πρωταθλητής εντός πενταετίας. Και ο γόνος της πλούσιας παριζιάνικης οικογένειας έγινε Νο1 και ζάμπλουτος επιχειρηματίας.
Ο Ζαν Ρενέ Λακόστ (1904–1996) αποδείχθηκε η εξαίρεση των υιών πλουσίων οικογενειών, εκμεταλλευόμενος την οικονομική επιφάνειά της δικής του -καθώς και το όνομά της- για να χτίσει μια αυτοκρατορία που σήμερα βρίσκεται στις ντουλάπες όλης της Ευρώπης -και όχι μόνο.
Όλα ξεκίνησαν από την παρόρμησή του να δημιουργήσει ένα νέο είδος T-shirt στο οποίο έραψε πάνω ένα κροκόδειλο (κατ’ άλλους αλιγάτορα). Θεωρείται επίσης ως ο πρωτοπόρος στην τοποθέτηση σήματος κατατεθέν εταιρείας πάνω σε ρούχο. Εκτοτε υπήρξαν πολλά - και ακριβότερα…
Η ικανοποίηση του πατρός
Ο Ρενέ Λακόστα γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1904 στο Παρίσι και πέθανε σαν σήμερα, στις 12 Οκτωβρίου 1996. Δεν έπιασε ρακέτα πριν γίνει 15 ετών και όπως αναφέρει και το έγκριτο Tennis Hall of Fame δεν ήταν και… ταλέντο στο άθλημα. Είχε όμως θέληση, πειθαρχία και στρατηγική, που τον οδήγησαν στο να εξελιχθεί σε φαινόμενο του τένις.
Έχει πάρει τρία από τα τέσσερα Grand Slam, εκτός του Αυστραλιανού, το οποίο ουδέποτε διεκδίκησε -άλλες εποχές τότε και η Αυστραλία ήταν μακριά. Το 1926 και 1927 καταλάμβανε το Νο1 και πήρε 7 τίτλους Grand Slam ικανοποιώντας τον όρο του πατέρα του.
Με όλα αυτά μπήκε πανάξια στο γκρουπ των… τεσσάρων σωματοφυλάκων του γαλλικού τένις, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι Henri Cochet, Jean Borotra και Jacques Brugnon. Οι τέσσερις κράτησαν στην Γαλλία το βαρύτιμο τρόπαιο Davis Cup για εξι χρόνια μετά την πρώτη επιτυχία το 1927.
Η ιδέα για το μπλουζάκι…
Ολα έγιναν στην Νέα Υόρκη, εξαιτίας της ζέστης. Το μακρυμάνικο πουκάμισο -σε συνδυασμό με το παντελόνι- δεν βόλευε καθόλου. Ο δαιμόνιος Γάλλος, λοιπόν, βρήκε ένα δροσερό ύφασμα, έναν καλό ράφτη και σχεδίασε το πατρόν του πιο πολυφορεμένου ρούχου έκτοτε. Ο γιακάς ήταν επιβεβλημένος για τα δεδομένα της εποχής και το λευκό, επίσης, οπότε τα κράτησε.
…και το κροκοδειλάκι
Για το πώς βγήκε το… κροκοδειλάκι από μέσα του για να αποτυπωθεί στο μπλουζάκι υπάρχουν πολλές ιστορίες. Η επικρατέστερη αφορά το στοίχημα που είχε βάλει με τον αρχηγό της γαλλικής ομάδας Davis Cup, στον οποίο είχε υποσχεθεί να του χαρίσει μια βαλίτσα από δέρμα κροκόδειλου (ή αλιγάτορα) που είχαν δει σε κατάστημα της Βοστώνης, αν νικούσε σε ένα σημαντικό για την ομάδα ματς. Το κοινό ήδη τον λάτρευε για το στυλ του να μην παρατάει ποτέ την μάχη -όπως ένα κροκόδειλος- και ένας φίλος του ο Robert George του σχεδίασε ένα κροκοδειλάκι για να ράψει πάνω στο μπλέιζερ, το οποίο φορούσε εισερχόμενος στα κορτ.
Ο «καθρέπτης» του στα κορτ και η αποχώρηση
Ό,τι είναι ο Φέντερερ για τον Ναδάλ ήταν και ο Bill Tilden για τον Ρενέ Λακόστ. Η μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του, άλλωστε, ήταν το 1927 επί του Αμερικανού , στο Davis Cup, η οποία οδήγησε τους Γάλλους στην κατάκτηση του τίτλου.
Η καριέρα του διήρκεσε μόλις δέκα χρόνια, αφού αναγκάστηκε για λόγους υγείας να αποχωρήσει από τα κορτ σε ηλικία 25 ετών. Αιτία η ευαισθησία του στο αναπνευστικό. Ετσι το 1929 κατέκτησε το Ρολάν Γκαρός και χαιρέτησε. Στο διπλό μικτό έπαιζε με την κορυφαία Suzzan Lenglen, με την οποία διατηρούσε φιλικές σχέσεις ενώ τον ενέπνεε και στυλιστικά, πέραν της αγωνιστικής της κλάσης.
Από την ντουλάπα του στην παραγωγή
Τότε ξεκίνησε και η άλλη μεγάλη του καριέρα που τον έκανε ακόμη πιο πλούσιο απ’ ό,τι ήταν. Το 1933 ίδρυσε τη La Societe Chemise Lacoste, βγάζοντας στην παραγωγή το μπλουζάκι που ως τότε φορούσε μόνο αυτός. Το κοντομάνικο βαμβακερό πικέ πόλο, για το οποίο είπε Ρίτσαρντ Μάρτιν έφορος του Μητροπολιτικού Μουσείου Ενδυματολογίας της Νέας Υόρκης: «Ο Λακόστ δημιούργησε αγωνιστική ενδυμασία πριν ακόμη καλλιεργηθεί η ιδέα».
Το μεγάλο άλμα εμπορικά έγινε το 1951 όταν έβαλε το χρώμα στην ζωή του εγκαταλείποντας το λευκό και η κορύφωση έγινε στα 70’s. Τότε ήταν το must της εποχής, ανεξαρτήτως χρωματισμού ή συνδυασμού.
Όσο για το γιατί το κροκοδειλάκι λατρεύτηκε, λέγεται πως οφείλεται στον χαρακτήρα του ερπετού που παραπέμπει σε κάτι… κακό. Και τα καλά παιδιά της αριστοκρατίας λάτρεψαν το κόνσεπτ.
Και να ‘ταν μόνο το ρούχο η προχωρημένη ιδέα του Λακόστ. Στα 60’s σχεδίασε την πρώτη ατσάλινη ρακέτα, την οποία έκανε διάσημη ο Jimmy Connors μεταξύ άλλων τενιστών.
Ασχολήθηκε ακόμη και με το γκολφ, μιας και το… παντρεύτηκε. Η σύζυγός του Simone Thion de la Chaume, ήταν γαλλίδα πρωταθλήτρια του γκολφ, ενώ η κόρη του Κατρίν κατέκτησε το U.S. Open στο γκολφ το 1960.
Ο Γάλλος πολυτεχνίτης απεβίωσε το 1996 σε ηλικία 92 ετών στο Σεν Ζαν ντε Λουζ αφήνοντας τεράστια κληρονομιά. Την εβδομάδα του θανάτου του η γαλλική διαφημιστική εταιρεία Publicis έβγαλε στην αγορά το logo της Lacoste με τις λέξεις «See you later..» (… alligator).
Η τροπαιοθήκη του
Roland Garros
Απλό: 1925, 27, 29 (Φιναλίστ 1926, 28)
Διπλό: 1925, 29 (Φιναλίστ 1927)
Wimbledon
Απλό: 1925, 28 (Φιναλίστ 1924)
Διπλό: 1925
U.S. Open
Απλό: 1926, 27