Ίαν Ρας: Ο άνθρωπος που δεν σταματούσε να σκοράρει…

Ίαν Ρας: Ο άνθρωπος που δεν σταματούσε να σκοράρει…

Σαν σήμερα (09/10), πριν από 22 χρόνια ο Ίαν Ρας πέτυχε το 250ό τέρμα του με την φανέλα της Λίβερπουλ και το Onsports σας θυμίζει το προφίλ του πρώτου σκόρερ στην ιστορία των «ρεντς»!

Γεννημένος στο Σεντ Άσαφ της Ουαλίας στις 25 Οκτωβρίου του 1961, ο Ίαν Ρας ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής, παραμελώντας τα μαθήματά του, κάτι που το 1978 τον οδήγησε στην απόφαση να σταματήσει το σχολείο και να ακολουθήσει καριέρα ποδοσφαιριστή στην Τσέστερ.

Τον Απρίλιο του 1979 έκανε το ντεμπούτο του στην ισοπαλία (2-2) με την Σέφιλντ Γουέντσεντεϊ, ως μέσος αρχικά, ωστόσο πολύ σύντομα θα έπαιρνε μια θέση στην επίθεση, καθώς ο Ίαν Έντουαρντς, ο βασικός επιθετικός της ομάδας, πήρε μεταγραφή για την Ρέξαμ.

Ο νεαρός επιθετικός κατάφερε να πετύχει 14 τέρματα κάτι που ανάγκασε την Μάντσεστερ Σίτι και την Έβερτον να κινηθούν για την απόκτησή του, ωστόσο η Λίβερπουλ κατάφερε να τον κάνει δικό της αντί 300 χιλιάδων λιρών, καθώς ο Μπομπ Πέισλι είχε αναγνωρίσει ένα αυθεντικό ποδοσφαιρικό διαμάντι στο πρόσωπο του Ίαν Ρας.

Η Λίβερπουλ και τα… τσουβάλια με τα γκολ

Το ντεμπούτο του με την Λίβερπουλ έγινε στις 13 Μαΐου του 1980 στο πλάι του νυν τεχνικού της ομάδας, Κένι Νταλγκλίς, με το νούμερο 7 στην πλάτη, στην ισοπαλία με 1-1 με την Ίπσουιτς. Στην πρώτη του χρονιά, ο νεαρός Ρας δεν χρησιμοποιούνταν συχνά, καθώς η πολιτική του συλλόγου ήταν οι «μικροί» να παίζουν στην δεύτερη ομάδα ώστε να μαθαίνουν.

Ο Ρας όντας απογοητευμένος σκέφτηκε να αποχωρήσει από το «Άνφιλντ», ωστόσο ο Πέισλι τον έπεισε να μείνει και να παλέψει για μια θέση. Ο Ουαλός άκουσε τον προπονητή του και στις 30 Σεπτεμβρίου πετυχαίνει το πρώτο του γκολ από τα συνολικά 346 της καριέρας του με την Λίβερπουλ στην νίκη με 7-0 επί της Οουλούν Παλοσεούρα για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Το γκολ του έγινε συνήθεια και στις 10 Οκτωβρίου πετυχαίνει ακόμη δυο στην νίκη με 3-0 επί της Λιντς, ενώ συνολικά κατάφερε να σκοράρει 30 γκολ σε 49 εμφανίσεις στο «Άνφιλντ» με αναλογία 1 γκολ ανά 1,6 παιχνίδια!

Η Λίβεπουλ έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος ενώ στις αρχές του 1982 ήταν στην 10η θέση!

Την επόμενη χρονιά η Λίβερπουλ κατακτά ξανά το πρωτάθλημα, ο Ίαν Ρας αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος νεαρός της χρονιάς και πετυχαίνει 11 γκολ σε 24 παιχνίδια στο πρωτάθλημα, φτωχή συγκομιδή για εκείνον ωστόσο καταφέρνει να σκοράρει 4 τέρματα στο ντέρμπι με την Έβερτον στην νίκη με 5-0 των «ρεντς».

Συνολικά, ολοκλήρωσε την σεζόν έχοντας πετύχει 31 γκολ σε 51 παιχνίδια, ενώ αναδείχθηκε κορυφαίος της χρονιάς.

Την σεζόν 1983-84 ο Ρας σκόραρε ακόμη και… αλυσοδεμένος! Συνολικά έστειλε την μπάλα 47 φορές στα δίχτυα σε 65 παιχνίδια, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε 1 γκολ ανά 1,4 παιχνίδια, με την Λίβερπουλ να φτάνει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, ενώ επικράτησε με 4-2 στα πέναλτι της Ρόμα στον τελικό του Κυπελλου Πρωταθλητριών (1-1 κανονική διάρκεια).

Την σεζόν 1984-85, η Λίβερπουλ δεν κατάφερε να κατακτήσει κάτι, με τον τελικό του Χέιζελ να μένει ανεξίτηλος στις μνήμες όλων, καθώς τα 39 θύματα στον τελικό με την Γιουβέντους δεν θα ξεχαστούν από κανέναν. Ο Ίαν Ρας πέτυχε 26 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Η επόμενη σεζόν βρήκε τον σύλλογο του «Άνφιλντ» ξανά στην κορυφή του πρωταθλήματος, και τον Ρας να σπάει ξανά το φράγμα των 30 τερμάτων πετυχαίνοντας συνολικά 33 σε όλες τις διοργανώσεις ενώ η Λίβερπουλ κάνει νταμπλ.

The Italia Job…

Στις  2 Ιουλίου η Γιουβέντους ανακοινώνει την απόκτηση του Ίαν Ρας, ωστόσο τον αφήνει δανεικό στην Λίβερπουλ σκοράροντας 40 γκολ συνολικά, χωρίς όμως να κατακτά κάποιο τρόπαιο.

Οι ιταλικές άμυνες αποτελούσαν πρόκληση για κάθε επιθετικό εκείνη την εποχή, και φυσικά ο Ρας, γεννημένος γκολτζής γαρ, ήθελε να φορτώσει τα αντίπαλα τέρματα με γκολ. Ωστόσο το καταθλιπτικό Τορίνο, δεν τον ενέπνεε…

Ένας χρόνος ήταν αρκετός μακριά από την Λίβερπουλ (και 13 γκολ) ώστε να συνειδητοποιήσει πως το «Άνφιλντ» ήταν το σπίτι του…

Και ξανά… You’ll never walk alone!

Το «Άνφιλντ» υποδέχθηκε ξανά τον ήρωά του, ο οποίος ήταν εμφανώς επηρεασμένος από την ιταλική περιπέτεια, ενώ οι Πίτερ Πέρντσλι και Τζον Όλντριτζ είχαν καπαρώσει τις θέσεις στην επίθεση. Μόλις 11 γκολ για τον Ρας, ήταν συγκομιδή απογοητευτική.

Την περίοδο 1989-90… επανήλθε στα φυσιολογικά για εκείνον επίπεδα, οδηγώντας την Λίβερπουλ στο πρωτάθλημα (το τελευταίο της μέχρι σήμερα), ενώ από τα θετικά ήταν πως οι «ρεντς» θα αγωνίζονταν ξανά στα Κύπελλα Ευρώπης. (26 γκολ σε 48 παιχνίδια)

Ο Ρας συνέχισε να σκοράρει ακατάπαυστα την σεζόν 1990-91 (άλλα 26 γκολ), ωστόσο το πρωτάθλημα δεν ήρθε, ενώ οι τραυματισμοί δεν τον άφησαν το 1992 να παίξει παραπάνω από 18 παιχνίδια πρωταθλήματος.

Η επόμενη σεζόν, βρήκε την Λίβερπουλ στην 15η θέση τον Μάρτιο και τον Ρας στον πάγκο, ωστόσο με τα 14 γκολ του αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας, με τον Σούνες να μην τον χρησιμοποιεί ως βασικό.

Ο Ρόμπι Φάουλερ έγινε ο παρτενέρ του Ίαν Ρας την σεζόν 1993-94 στην κορυφή της Λίβερπουλ, ωστόσο και πάλι οι «ρεντς» απογοήτευσαν τερματίζοντας στην 8η θέση ενώ και την επόμενη χρονιά ο Ρας δεν τα πήγε αρκετά καλά, όπως και οι «ρεντς», κατακτώντας την 4η θέση.

Η τελευταία σεζόν στο «Άνφιλντ», βρήκε τον Ρας να πετυχαίνει μόλις 7 τέρματα ενώ την 1η Ιουνίου του 1996, μετά από 300 και πλέον γκολ, ο Ουαλός «κανονιέρης» λέει αντίο στην αγαπημένη του Λίβερπουλ…

Η ζωή μετά…

Η Λιντς υπογράφει τον Ίαν Ρας, αλλά δεν κατάφερε να παραμείνει για περισσότερο από 1 χρόνο στο «Έλαντ Ρόουντ, πετυχαίνοντας μόνο 3 γκολ, ενώ ο Κένι Νταλγκλίς το 1997 τον παίρνει στην Νιούκαστλ, όπου δεν πέτυχε κανένα γκολ.

Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Ρέξαμ, ήταν οι επόμενες του ομάδες, ενώ οι τίτλοι τέλους για έναν τεράστιο σκόρερ έπεσαν στην Αυστραλία, με την φανέλα της Σύδνεϋ, με 1 γκολ σε 3 παιχνίδια, το 2000 σε ηλικία 39 ετών.

Την σεζόν 2004-05 ανέλαβε την Τσέστερ, την ομάδα από όπου ξεκίνησε, ωστόσο δεν κατάφερε κάτι ιδιαίτερο, ενώ κατά καιρούς έδειχνε τα… μυστικά της επίθεσης στους στράικερ της Λίβερπουλ.

Πλέον, είναι ο πρεσβευτής των ακαδημιών της Λίβερπουλ σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει και χρέη συμβούλου στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ουαλίας.

Η Εθνική…

Μαζί με τον Ράιαν Γκιγκς, αδικούνται που γεννήθηκαν Ουαλοί! Ποτέ δεν έδωσε το «παρών»  σε μια μεγάλη διοργάνωση με την πατρίδα του, με τα χρώματα της οποίας αγωνίστηκε σε 73 παιχνίδια σημειώνοντας 28 γκολ.

Ίαν Ρας: Ο άνθρωπος που δεν σταματούσε να σκοράρει…



Ισπανία: Clasico από… χρυσάφι
Ισπανία: Clasico από… χρυσάφι
Oπαδός της Φενέρ διαλύει το σαλόνι του μετά τον αποκλεισμό από τον Ολυμπιακό
Oπαδός της Φενέρ διαλύει το σαλόνι του μετά τον αποκλεισμό από τον Ολυμπιακό
Έφτιαξε τζατζίκι η κυρία Μαξίμοβιτς!
Έφτιαξε τζατζίκι η κυρία Μαξίμοβιτς!
Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved