Καραπαπάς: «Αντιδράσαμε άμεσα»

Καραπαπάς: «Αντιδράσαμε άμεσα»

Στην έγκαιρη επέμβαση των ανθρώπων του Ολυμπιακού, μετά την υπόδειξη του παρατηρητή θα σταθούν οι «ερυθρόλευκοι» στην έφεσή τους, αναφορικά με την τιμωρία από την UEFA, όπως τόνισε ο Κώστας Καραπαπάς.

Οι Πειραιώτες τιμωρήθηκαν με πρόστιμο 30.000 ευρώ από την ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και κλείσιμο τμήματος κερκίδας του «Γ. Καραϊσκάκης» στον αγώνα με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στους «16» του Champions League, ελέω ενός μπάνερ που σηκώθηκε στον αγώνα με την Άντερλεχτ.

Ο Διευθυντής Επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κώστας Καραπαπάς μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «NovaΣπορ FM» για το συγκεκριμένο ζήτημα, θέλοντας να προχωρήσει στις κατάλληλες διευκρινήσεις, ενώ παράλληλα μίλησε και για τη στάση των ανθρώπων στην έφεση που θα καταθέσουν.

«Κάνω την παρέμβαση αυτή για να ξέρουν όλοι τι έχει συμβεί πραγματικά. Όλη η ιστορία έχει γίνει για μία σημαία, ένα banner, διαστάσεων 2x2, για να καταλάβετε περίπου και το μέγεθος, η οποία δεν είχε κανένα σύνθημα επάνω, είχε μόνο μία νεκροκεφαλή. Αυτή η νεκροκεφαλή είναι σήμα ενός συνδέσμου, δεν είναι των SS, βγαίνει σε διάφορες παραλλαγές. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι των SS. Για να φύγει αυτή η ιστορία με τα SS και με τους Ναζί κλπ, πρέπει να σας πω ότι σε άλλο παιχνίδι, αντίστοιχα, η UEFA είχε ζητήσει να φύγει ένα πανό από σύνδεσμο του Ρεθύμνου που είχε επάνω μία νεκροκεφαλή με ένα κρητικό σαρίκι επάνω, που φαντάζομαι δεν είναι ναζιστικό. Δεν νομίζω ότι είναι SS οι κρητικοί.», ήταν τα πρώτα του λόγια.

Και πρόσθεσε: «Απορήσαμε, γιατί υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία πρέπει να τα ψάξεις περαιτέρω για να μην ξανασυμβούν. Ερχόμαστε σε μία δύσκολη θέση και εμείς και όπως κάποιες φορές κάνουμε κάποιες ενέργειες, δηλαδή βλέπουμε σε ένα ματς με τη Σάλκε ένα πανό της Βαρντάρ Σκοπίων, με εθνικιστικό περιεχόμενο. Μιλήσαμε με τους ανθρώπους της UEFA να μάθουμε τι λέει αυτό. Μπορεί να βρίζει την Ελλάδα, έτσι; Εμείς εκπροσωπούμε την Ελλάδα και πρέπει να μάθουμε τι συμβαίνει. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως όταν συμβαίνει ένα τέτοιο περιστατικό στο γήπεδό μας, το ψάχνουμε ακόμη περισσότερο.

Δεν θέλουν καθόλου οι άνθρωποι της UEFA να υπάρχουν σύμβολα με νεκροκεφαλές. Αυτό είναι το θέμα μας τώρα. Το «ρατσιστική» συμπεριφορά, αν θέλετε την άποψή μου, είναι πολύ τραβηγμένο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ρατσιστική συμπεριφορά. Το ότι τρεις πιτσιρικάδες πάνε στο γήπεδο και ανεβάζουν ένα banner με μια νεκροκεφαλή, νομίζω ότι δεν είναι τόσο σημαντικό, δεν είναι ένα πανό. Από την UEFA θεωρήθηκε έτσι γιατί κρίνουν ότι ανήκει σε μία συγκεκριμένη κατηγορία νεκροκεφαλών. Αμφιβάλλω πολύ σοβαρά για το αν το 99% των ανθρώπων που βλέπουν μία νεκροκεφαλή, καταλαβαίνουν ή θυμούνται που μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν. Επίσης, πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι σε όλα τα γήπεδα, όλοι οι οπαδοί έχουν σύμβολα τα οποία μπορεί να είναι είτε νεκροκεφαλές, είτε κάτι παρόμοιο.

Η νεκροκεφαλή αυτή είναι μία παραλλαγή εκείνης για την οποία μιλούν κάποιοι από χθες. Εγώ και κάποιος άλλος μπορεί να έχει τη διάθεση και να διαβάζει ιστορία και να μαθαίνει για σύμβολα ή κάτι ανάλογο. Αλλά ξαναλέω πως το 99% των φιλάθλων σε ένα γήπεδο ή στην τηλεόραση, δεν είναι σε θέση να αναγνωρίζει τέτοια σύμβολα και να τα αναγάγει εκεί. Δεν είμαι βέβαιος καν για το αν γνωρίζουν τι μπορεί να σημαίνει αυτή η νεκροκεφαλή εκείνοι που την ανέβασαν σε αυτό το banner».

Ερωτηθείς για το αν ενημέρωσε άμεσα ο παρατηρητής τους ανθρώπους του Ολυμπιακού, σχολίασε: «Ο παρατηρητής μας είπε απευθείας ότι τέτοιου είδους σύμβολα όπως νεκροκεφαλές κλπ απαγορεύονται στο γήπεδο και αμέσως, σε λιγότερο από 5 λεπτά κατέβηκε. Μέχρι να πάει εκεί ο άνθρωπος που πήγε και να το κατεβάσει, πέρασαν 4 λεπτά. Το κατεβάσαμε αμέσως. Και αν υπήρχε οποιοδήποτε πανό ρατσιστικού περιεχομένου, θα το κατεβάζαμε εμείς, αμέσως. Δεν θα περιμέναμε την UEFA να μας το υποδείξει για να το κατεβάσουμε. Νομίζω ότι έχει και αυτό τη σημασία του.

Όταν λέω εμείς, εννοώ  Θύρα 7, οι φίλαθλοι, ο Ολυμπιακός, όλοι. Το λέω γιατί πολλές φορές εκμεταλλεύονται κάποιοι τέτοια περιστατικά για να ξανανοίξουν μία ιστορία την οποία έχουμε ξαναπεί και έχουμε ξαναπεί. Την ιστορία αυτή περί ρατσισμού στην Θύρα 7. Και κανείς από όλους αυτούς δεν έχει προσέξει ότι χθες, μόλις χθες, η Θύρα 7 έχει δώσει ένα σημαντικό ποσό στο Κέντρο Προστασίας Προσφύγων. Προφανώς ποτέ δεν είναι υπεύθυνοι όλοι για όλους. Κανείς παρατηρητής, πάντως, δεν είπε ποτέ τίποτα για ρατσιστικό σύμβολο. Απαγορεύεται να υπάρχουν νεκροκεφαλές, κατεβάστε την. Κατέβηκε. Η UEFA καταγράφει πάρα πολλές λεπτομέρειες. Δεν περιμέναμε ότι θα φτάσουμε στην τιμωρία. Προφανώς. Δηλαδή είναι τραβηγμένο. Ζήτησε ο παρατηρητής να κατέβει και κατέβηκε. Και εκεί πατάει και η υπερασπιστική μας γραμμή, στην υπόθεση της έφεσης.

Από εκεί και πέρα γίνονται πολλά παράξενα, τα οποία ο κόσμος δεν τα ξέρει. Ζητήσαμε, δηλαδή, για παράδειγμα, να απλώσουμε πίσω από την παράταξη μία μεγάλη φανέλα του Ολυμπιακού, στη μεσαία εξέδρα, ακριβώς επειδή έχει επάνω το λογότυπο της UNICEF και θέλαμε να τονίσουμε αυτή τη δράση, επειδή ήταν η παγκόσμια ημέρα για την ίδρυση της UNICEF και η UEFA δεν το δέχθηκε. Εν πάση περιπτώσει, υπάρχουν κάποια πράγματα, κάποιοι κανόνες. Παίζεις σε ένα τραπέζι και τους κανόνες τους βάζει εκείνος που έχει το τραπέζι, εν προκειμένω η UEFA. Και εμείς πάντα κοιτάμε να πειθαρχούμε. Πάντα προσπαθούμε να είμαστε σε απόλυτη τάξη και αρμονία. Και αυτό μας αιφνιδίασε, είναι η αλήθεια».

Για το αν είχε προηγηθεί παρατήρηση σε προηγούμενη αγωνιστική: «Η UEFA είχε κάνει μία γενική παρατήρηση, για οποιοδήποτε σύμβολο μπορεί να παραπέμψει κάπου αλλού. Ξέρετε έχει γίνει πολλή φασαρία στην Ευρώπη για την Ελλάδα και οποιοσδήποτε λειτουργεί ως πρεσβευτής της Ελλάδας στο εξωτερικό τον βλέπουν αυτομάτως σε αυτό το γενικό φάσμα. Πως κουβαλάει μαζί του ότι συμβαίνει στην Ελλάδα. Ή για παράδειγμα. Ανέβασαν οι οπαδοί της Λάτσιο ένα πανό, το οποίο είχε να κάνει με «Χρυσή Αυγή» κλπ. Αυτό ήταν ένα πανό. Ένα σύνθημα που κάτι έλεγε για κάτι. Κατανοώ να ασχοληθούν με αυτό. Τώρα το να ασχοληθούν με τρεις πιτσιρικάδες οι οποίοι ανέβασαν κάτι, το οποίο κιόλας κατευθείαν κατέβηκε, είναι λίγο τραβηγμένο.

Δεν είναι πάρα πολύ απλό, σε ένα γήπεδο, στο οποίο βρίσκεται 30.000 κόσμου, να ελέγχονται όλες οι σημαίες που ανεβαίνουν στιγμιαία. Σας το λέω πλέον και με βάση την εμπειρία μου. Δεν το ήξερα. Το παρατηρούσα ως δημοσιογράφος. Τώρα σας το λέω και από την εμπειρία μου μέσα από την ομάδα. Οι οπαδοί, ακριβώς επειδή γνωρίζουν ότι υπάρχουν τέτοιου είδους απαγορεύσεις, σου κάνουν, πώς να το πω, ουσιαστικά για να αιφνιδιάσουν, ανεβάζουν ξαφνικά ένα πανό. Αμέσως εμείς κινητοποιούμαστε,  υπάρχουν άνθρωποι εντεταλμένοι για αυτό, ώστε να το βγάλουν. Και στην Άντερλεχτ για παράδειγμα, είχε βγει ένα πανό που έλεγε κάτι για την UEFA ή κάτι τέτοιο και το έβγαλαν.

Να σας πω ένα άλλο παράδειγμα. Όταν έπαιξε πρόσφατα η Ελλάδα με τη Ρουμανία. Υπήρχαν στο γήπεδο πανό που έγραφαν “UEFA MAFIA”; Πολλά. Πάρα πολλά. Οι οπαδοί πολές φορές εκφράζονται, έτσι, αλλά εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τέτοια περίπτωση».

Αναφορικά με την έκθεση του παρατηρητή, σχολίασε: «Η έκθεση του παρατηρητή συντάσσεται αφού πάρει εκείνη της FARE που παρακολουθεί όλα τα παιχνίδια».

Σε ερώτηση αν υπήρξαν ρατσιστικές συμπεριφορές, ο Διευθυντής Επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, τόνισε: «Δεν ακούστηκε το παραμικρό και είναι εξοργιστικό να ακούγονται αυτά τα πράγματα. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο αν κάποιος είναι προκατειλημμένος. Όχι δεν ακούστηκε το παραμικρό από την εξέδρα την ώρα της αποβολής παίκτη της Άντερλεχτ. Ποτέ δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο».

Όσον αφορά στην τιμωρία, δήλωσε: «Πρέπει να τονίσουμε και εδώ πως το γεγονός ότι η UEFA συζητάει για να κλείσει μέρος της εξέδρας, δηλαδή 5 ή 10 σκαλοπάτια καθισμάτων, καταδεικνύει ότι και οι ίδιοι ίσως δεν έχουν κατασταλάξει ακριβώς για το αν όντως υπάρχει κάτι τόσο επιλήψιμο ή όχι. Θέλω να πω ότι αν υπήρχε τέτοιους είδους απόφαση, κατά πάσα πιθανότητα η UEFA θα έλεγε να κλείσει ολόκληρη η εξέδρα. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι οι διαδικασίες για την έφεση θα προχωρήσουν άμεσα. Έχουμε μέρες μπροστά μας να το δούμε αυτό το θέμα και να προσπαθήσουμε να το λύσουμε, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε θεωρούμε ότι είναι και κρίμα να σταθεί μία τέτοια τιμωρία, ειδικά σε ένα τέτοιο ματς, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Καραϊσκάκη».

Για το θέμα της βεβήλωσης του μνημείου της Θύρας 7, απάντησε: «Έχουν κατατεθεί μηνύσεις και θα τελειώσει δικαστικά το θέμα».

Τέλος, για τη φανέλα του Βάις που δωρίστηκε σε ball boy στον αγώνα με τον Άρη στην Θεσσαλονίκη αλλά κάηκε από οπαδούς του Άρη, σχολίασε: «Έχει φροντίσει ο Ολυμπιακός για να μάθει ποιο είναι το παιδάκι και να του στείλει μία εμφάνιση με την υπογραφή του παίκτη».

Δείτε βίντεο απ' όλον τον πλανήτη



Χάντμπολ: Προκρίθηκε παρά την ήττα ο Διομήδης Αργους
Χάντμπολ: Προκρίθηκε παρά την ήττα ο Διομήδης Αργους
Αντίπαλοι ΠΑΟΚ: Θρίαμβος της Γαλατάσαραϊ στο ντέρμπι της Τουρκίας
Αντίπαλοι ΠΑΟΚ: Θρίαμβος της Γαλατάσαραϊ στο ντέρμπι της Τουρκίας
LaLiga: Έπρεπε να «αγριέψει» για να νικήσει η Ρεάλ Μαδρίτης!
LaLiga: Έπρεπε να «αγριέψει» για να νικήσει η Ρεάλ Μαδρίτης!
6o Τουρνουά Παύλος Γιαννακόπουλος: Ο Παύλος έγραψε και πάλι ιστορία
6o Τουρνουά Παύλος Γιαννακόπουλος: Ο Παύλος έγραψε και πάλι ιστορία
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved